Programok

! - Omara hang-tér-foglalása

Kiállítás

05.04 - 05.29

Kesztyűgyár Közösségi Ház Mátyás tér 15, 1084 Budapest

Részt vevő művészek: Oláh Mara (Omara)

Részt vevő kurátorok: Pócsik Andrea

Nyitvatartás / Opening hours:

Hétfő-Szerda, Szombat / Monday-Wednesday, Saturday: 14.00 - 18.00

Csütörtök-Péntek / Thursday-Friday: 10.00 – 18.00

Kurátorasszisztens: Csikós Marina

Hangkollázs: Bartók György zeneszerző

Résztvevők: Blaskó Ágnes szocio dráma vezető; Józsefvárosi női közösség tagjai: Galyas Éva, Iváncsik Fanni, Setét Eleonóra; Jónás Etelka közösségi szociális munkás; Szegedi Tamás színházi rendező

Támogatók: Az Európai Unió Kreatív Európa programjának társfinanszírozásával, Budapest Főváros, Goethe Intézet

Partnerek: Kesztyűgyár Közösségi Ház, Everybody Needs Art, Kugler Art Szalon, FROKK (Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ), Futrinka workshop, UCCU (Roma Informális Oktatási Alapítvány)

Köszönet: András Edit, Bencze Péter, Böhler Nóra, Dékei Kriszta, Fris E. Kata, Jávor Anna, Jónás Etelka, Kovács Éva, Kőszegi Edit, Delaine LesBas, Nihad Nino Pušija, Raatzsch Jenő André, Sugár János, Szuhay Péter


A hangnak térszíne van.

                        (Balázs Béla)

 

Oláh Mara (művésznevén Omara, 1945–2020) az egyik legmeghatározóbb, nemzetközileg is elismert kortárs magyar roma festőművész. Művészetében a saját életét meghatározó (sors)eseményekkel foglalkozott: festményein, képein életének egy-egy jelenetét festette meg, és a képfelületein gondolatait, érzéseit írott üzenetekben foglalta össze. A figuratív és narratív összekapcsolása, a művek nyers, plakátszerű őszintesége sajátos kortárs nyelvet eredményezett, amellyel Omara saját sorsán túl származásának és női mivoltának társadalmi valóságát tárta fel.

Akinek volt szerencséje Omarát személyesen ismerni, fel tudja idézni a szenvedélyességét, a semmiféle tekintélyt el nem ismerő, de a festészet iránt feltétlen alázatot tanúsító mentalitását. Omara hitt az őszinteségben, műveiben és megnyilvánulásaiban a kendőzetlen szókimondás jellemezte. Ezt tükrözi képfeliratainak és egyéb szövegeinek írásképe, a gyakori felkiáltójel. Omara művei nem pusztán műalkotások, hanem a mindennemű elnyomás elleni lázadás szimbolikus megjelenítései: a háromszorosan hátrányos helyzetben (nőként, romaként, nehéz anyagi körülmények között élő emberként) való megszólalás szimbolikus megjelenítései. 

A 2020 márciusában elhunyt művész narratív festészetének képi ereje, feliratainak indulati töltete örökérvényűvé tette, az OFF-Biennálén látható válogatás a műveiből szándékaink szerint most felerősíti Omara hangját. A kiállítás az Omara számára fontos személyiségek (kulturális terek, intézmények képviselői) megszólításával, bevonásával idézi fel pályájának állomásait olyan határtárgyak segítségével, amelyek közvetítik a művész rájuk tett hatását, a találkozások, a közös munka élményeit. A tudást, amelyre származásuknál, társadalmi helyzetüknél vagy épp nemüknél fogva nem tehetnek szert. 

A kiállítás lényegi eleme egy felolvasószínház, amelynek résztvevői nem hivatásos színészek: roma nők, asszonyok szólaltatják meg Omara önéletrajzi írásának különféle hangjait. Mindezt tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások egészítik ki a Kesztyűgyár Közösségi Házban, így válik a kiállítás a józsefvárosiak és az OFF-Biennále közönségének találkozási helyévé, egyfajta határtérré.


A felolvasószínház időpontja: 2021. május 21. 18.00

Helyszíne: Kesztyűgyár Közösségi Ház, Tükörterem (járványügyi korlátozások esetén online közvetítés)

A kiállítás kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható, a tér jól szellőztethető, egyszerre öt fő tartózkodhat bent. Az esetleges várakozási idő alatt a kapcsolódó teraszon mód van a kiállítási szövegek, kiadványok olvasgatására.