10.28
2:00
Aki bújt, aki nem Esemény

A csendrendelet 2

Helyszín: városszerte

A csendrendelet című darab egy köztéri demonstráció alternatív formája. Egy társulat járja Budapest utcáit. Egy 3 m hosszú, tojás formájú többszemélyes megafont tolnak maguk előtt. Zajt csapnak. Forgalmasabb tereken állnak meg és szavalókórusként adják elő egy csoport biztonsági őr átváltozásáról szóló darabjukat. A biztonsági rend tagjai arra esküsznek fel, hogy visszaadják a hangot azoknak az embereknek, akiktől korábban elvették. Jelenlétükkel ez a csoport önmagában bizonyítani fogja, hogy ma Budapesten az utca és a köztér igenis lehet a szabad önkifejezés tere.

Mottó: „Ne mentsd a bőröd, bújj ki belőle és vidd vásárra”.

Az utcán előadott darabban a szavalókórus elbeszéli a biztonsági őrök átváltozásának eredetét: ahogy csodával határos módon bevetés közben ráébrednek arra, hogy mindeddig a hatalom tudatlan verőlegényei voltak csupán. A hatalmasok nevében keltettek félelmet és némították el embertársaikat. A biztonságiak felismerésük következtében szembefordulnak a sorsukkal, és elhatározzák, hogy visszaadják a hangot az embereknek. Ebben segíti őket a csodatevő szótojás, amiben újjászületik és felerősödik a hang. A biztonságiak felesküdnek, hogy megóvják a tojást és elviszik az emberekhez az utcára, hogy hirdessék az igét.

Katarina Šević és László Gergely (Tehnica Schweiz) képzőművészek az elmúlt tíz évben számos alkalommal dolgoztak együtt. Közös munkáikat tárgyegyütteseken, hozzá kapcsolódó performatív helyzeteken és eseményeken keresztül valósítják meg szöveg vagy narráció rendszeres hozzákapcsolásával. Műveik kiállítóterek helyett gyakran köztereken kerülnek bemutatásra. A művészeket a környezetükben és korunkban fellelhető társadalmi dichotómiák foglalkoztatják, és az alkotói módszereiket komplex munkafolyamatokra alapozzák.

Külön köszönet: Auróra

támogatók / 
Az OFF-Biennále 2017-es kiadásának fő együttműködő partnere a lipcsei GfZK – Galrerie für Zeitgenössische Kunst. Az együttműködés támogatója a Német Szövetségi Kulturális Alap.

Részt vevő művészek: László Gergely (Tehnica Schweiz); Šević, Katarina

Részt vevő kurátorok: Az OFF-Biennále kurátori csapata

résztvevők / Halas Dóra, zeneszerző; a Soharóza kórus; Peer Krisztián, költő 
A társulat tagjai / Asbóth Szaffi, Balogh Orsolya, Boros Ádám, Bödecs Kincső, Buovics István,Elek Judit Sára, Erdei Krisztina, Forgács Anna, Hevesi Nándor, Kovács Royal Ferenc, Lang Dániel, László Gergely, Lutz Bogi, Schnee Lulu, Selmeczi Bea, Simó Krisztián, Sipos Dániel, Szilvay Máté, Váradi Zsófi, Várnai Balázs

Útvonal:
13:15: Baross tér
13:45: Rákóczi tér
15:30: Kálvin tér
16:00: Astoria
16:30: Blaha Lujza tér

Aki bújt, aki nem program