Programok

A Kései születés születése - akkor és most

Esemény

05.05 18:00

online esemény

Magyar nyelven / in Hungarian

Vendégek: Kőszegi Edit, Szuhay Péter, Daróczi Ágnes, Raatzsch André

Moderátorok: Gyenes Lídia, Szőke-Tóth Anna, a Romakép Műhely tagjai

Workshopvezető: Thury Lili 

Workshop-facilitátorok: Kaneko Maika, Nagy Noémi, Tóth-Gyóllai Orsolya

Támogatók: Goethe Intézet, Visegradi Alap

Kőszegi Edit és Szuhay Péter Kései születés című dokumentumfilmjének kiinduló témája Péli Tamás híres pannója, amit a festő barátaival a tiszadobi „gyermekváros” egyik termének falára festett 1983-ban. A 2002-ben forgatott film címe a festményen túl utal a magyarországi roma értelmiség 1970-es évekbeli intenzív és meghatározó jelentkezésére is. A filmben élőben és/vagy archív felvételről megszólalnak ennek az értelmiségnek a tagjai (írók, költők, festők, előadóművészek). A Romakép Műhely OFF-Biennáléval közös programjának keretében, a Kései születés vetítését követően a Romakép Műhely hallgatóinak moderálásával kerekasztal-beszélgetés zajlik majd a meghívott szakértők részvételével. A vetítést és beszélgetést magába foglaló klasszikus Romakép-program után egy workshop következik, melynek során a látott filmből, az elhangzott beszélgetésből és a szóba került művekből kiragadott fragmentumok felhasználásával a résztvevők egy montázs-művet hoznak létre. Így születik meg a Romakép Műhely tizedik születésnapjára készült cinezin egy újabb fejezete.

Film: Kései születés (színes, magyar dokumentumfilm, 67 perc, 2002, rendező: Kőszegi Edit, Szuhay Péter) https://www.youtube.com/watch?v=uDz0omxNBiQ&t=3s  

Kovács József Hontalan költő barátjával, Fátyol Tivadar zeneszerzővel utazik Tiszadobra, az Andrássy kastélyba. A költő tizennyolc éve nem járt a gyermekvárosban, azóta, hogy ott elkészült Péli Tamás Születés című pannója. Az 1970 és 1983 közötti esztendők elevenednek meg korabeli felvételekről, valamint Lakatos Menyhért, Choli Daróczi József, Daróczi Ágnes, Kalla Éva, Szentandrássy István visszaemlékezéseiből.

Livestream a Romakép Facebook oldalán keresztül.