09.29- 10.05
Kiállítás OFF-Budapest

A kút és az inga

kiállítás, performansz, kerekasztal-beszélgetés, zene

Helyszín: “Reggeli”
7621 Pécs, Király u. 23–25.

Egy nem kimondottan paradicsomi jövőképet felvillantó kiállítás nyílik a pécsi “Reggeli” nevű hely galériaszintjén. A Berlin-Lipcse-Toronto-Budapest tengelyen szerveződő kiállítás alkotói  nagyrész külföldön élő művészek, munkáik lokális és globális folyamatokra reflektálnak. A tárlatot zenei és irodalmi program is kíséri.

Milyen kilátásaink vannak, ha mai civilizációnk jövőjén képzelgünk? Milyen kiutat keresünk a kulturális és tudományos mérföldköveket emelő, emberközpontú értékrend és a mindent felülíró technológiai szingularitás között fennálló társadalmi válságból? A múlt kulturális fosszíliáinak mentési kísérletei, a történelmi romok imádata, az antropocentrikusság, a poszthumán utópiák és a mesterséges intelligencia egy krízisekkel teli kort teremtettek.

Nem illúzió-e a technológia és a környezet fölött gyakorolt irányításunk? A látszatfenntartás ideje lejárt, az összeomlás pedig bármikor bekövetkezhet. A jövőkutatók technológiai és ökológiai szempontokat egyaránt vizsgálnak, és sejtéseik gyakran beigazolódnak. De arra a kérdésre, hogy milyen szerepe lesz az embernek az elkövetkezőkben, arra utópikus és disztópikus forgatókönyvek  egyaránt felvázolhatók. Milyen pozitív modellek ismeretesek, melyek a civilizáció túlélését vagy radikális átalakulását preferálják? Nyújtanak-e használható receptet a DIY mozgalmak, a neo-hippi közösségek, a környezetvédő aktivisták?

A kiállítás három részből áll. Gerince egy kísérlet: néhány kortárs művész alkotásain keresztül vizsgáljuk meg, mi érdekli őket a jelenből kitekintve. A romkultúrák, a fosszíliák antropológiai vizsgálata vagy az antropocén technologiai szingularitás békaugrásai? Ezen kívül egy olyan átmeneti mikroközösséget kívánunk összehívni, mely posztdigitális esztétikával elevenít meg lehetséges jövőképeket. A kortárs művészet és a filozófiai/esztétikai szövegalkotás mentén a globálisból megpróbál egy lokálisan is alkalmazható párbeszédet létrehozni. Ennek kapcsán megjelenik egy limitált példányszámú fanzine, mely a beszélgetésben résztvevők szövegeit tartalmazza glokális olvasatban.

Edgar Allan Poe: The Pit and the Pendulum, 1843. A kiállítás, a beszélgetés és az ahhoz kapcsolódó fanzine címét Poe látnoki erejű, klausztrofób novellája adja, melyet a kiállítás szervezői kitűnő absztrakt kiindulási viszonynak tartanak jelenünk rémálomszerű történései tekintetében. A szöveg a jövő aspektusában teljesen árnyalt, sőt annyira intenzív a tudat számára, hogy az író nem is enged belátást abba.


Szervező intézmény: SosemArt Kulturális Egyesület

Támogatók: Reggeli, Nappali, Nap Hostel, Lab4Art, Fotoplus, Made in Pécs

Részt vevő művészek: Borsos Lőrinc; Fridvalszki Márk; Kolozsvári Csenge; Lowas Péter; Maljusin Mihály; Szilágyi Kornél; Szolga Hajnal; Vándor Csaba

Részt vevő kurátorok: Szolga Hajnal

Kerekasztal-beszélgetés: Bajusz Orsolya, Havasréti József, Keresztesi József, Kiss Tibor Noé, Miklósvölgyi Zsolt, Nemes Z. Márió, Zene: Varga Balázs “Szovjet”

Kapcsolódó programok:

A kút és az inga megnyitó - 09.29 2:00
A kút és az inga – Kerekasztal beszélgetés a Nappaliban - 09.30 2:00
A kút és az inga – Zenei performansz a Nappaliban - 09.29 2:00