10.10- 11.03
Aki bújt, aki nem Kiállítás

A műhegyektől a politikai vallásig (Magyar trilógia)

Helyszín: Politikatörténeti Intézet
1052 Budapest, Alkotmány u. 2.

KissPál Szabolcs összetett doku-fikciós projektje a mindenkori politikai ideológia természetével foglalkozik. Esettanulmányában arra keresi a választ, hogy a jelenkori magyar állam nemzetfogalma milyen történeti előzményekből táplálkozik és miként érvényesíti ezt a társadalomban. A művész három szálon vezeti történetét a két világháború közti időszak irredenta mozgalmaitól a jelenkori, vérre és anyaföldre hivatkozó, újpogány áthallásokkal terhelt államvallásig. 

Az  első szálat egy fikciós elemekkel átszőtt dokumentumfilm mutatja be, amelynek középpontjában a budapesti állatkert 1912-ben készült, az erdélyi Egyeskövet formázó műsziklája áll. A film a hegymásolatot a
Trianoni Békeszerződés értelmében megcsonkított Magyarország iránti gyász megtestesítőjeként mutatja be. A másik doku-fikciós videó a turul-mítoszt elemzi a kultusz kibomlásától napjainkig. A turul mint a nemzet megmentője a kétezres évek kétharmados kormányzásának is fontos referenciája, az elhatárolásra és kizárásokra alapozott nemzetkép vallási-ideológiai-történeti támaszaként is feltűnik. 
A harmadik rész egy Trianonhoz és a magyar nemzettudathoz köthető filmekből és tárgyi emlékekből létrehozott gyűjtemény, amelyet a művész épített. A fitkív régészeti lelet tárgyai tárlókban sorakoznak, a múzeumi bemutatásmódot imitálják, így hívják fel a figyelmet arra, hogy a múzeumi narratíva és végső soron a történelem is emberek által  alkotott, mesterséges konstrukciók, amelyek minden korban az épp regnáló hatalom érdekeit szolgálják.

A trilógia három fejezete az aktuális magyar nemzetfogalom fő összetevői között teremt kritikai kapcsolatot: az etnikai táj és politikai földrajz szimbolizmusa, a romantikus történetírás és az őstörténeti mítoszok, valamint a Turanizmus mint politikai vallás újbóli megjelenése. A változatos narratív rétegek e nemzeti ideológia fő jellemzőjét írják körül: a nemzeti emlékezetközösségből való kizárást a politikai vallás eszközével.

A műhegyektől a politikai vallásig (Magyar trilógia) a Goethe Intézet, a lipcsei GfZK - Galerie für Zeitgenössische Kunst Leipzig, a Német Szövetségi Kulturális Alap, valamint az Edith-Russ-Haus für Medienkunst és a Stiftung Niedersachsen ösztöndíjának támogatásával valósult meg. A projekt oldenburgi, kolozsvári és prágai kiállítása után Magyarországon először az OFF-Biennálén kerül bemutatásra.

Külön köszönet: Zuzana Belasová, Egry Gábor (PTI), Molnár Edit és Marcel Schwierin (Edith-Russ-Haus für Medienkunst), Mikulán Dávid, Prosinger Lívia (PTI), Szakács Eszter, Tordai-S. Attila (tranzit.ro).

Részt vevő művészek: KissPál Szabolcs

Részt vevő kurátorok: Az OFF-Biennále kurátori csapata

kurátorasszisztens: Marton Zita


nyitva tartás: hétfő–péntek, 15:00–19:00


Kapcsolódó programok:

A műhegyektől a politikai vallásig (Magyar trilógia), megnyitó - 10.10 2:00
A műhegyektől a politikai vallásig (Magyar trilógia), tárlatvezetés - 11.04 1:00
Dupla, vagy semmi. Trianon és Horthy-kor az OFF-Biennálén - 10.27 2:00

Aki bújt, aki nem program