09.29- 11.05
Aki bújt, aki nem Kiállítás

Különös melegség

Helyszín: Hidegszoba Stúdió
1072 Budapest, Dob utca 24, 2.em

Sven Johne konceptuális megközelítésű fényképei és filmjei a szavak és képek közti feszültséget, az önmagában értelmezhetetlen látvány és a láthatatlan, ám leírható, megfogható történet között feszülő ellentmondást ragadják meg. Az OFF-Biennálén bemutatott, megkapó szépségű filmjének narrátora kiégve, önbizalmát és hitét vesztve keres menekvést a kortárs társadalmi valóságtól elzárkózó távoli szigeten. Az itteni madártani kutatóintézet önkénteseként dolgozik. Hasznos és nemes munka a pénz és félelmek nélküli, önellátó közösségben: ez kezdetben megváltásnak tűnik, a szigeten mindig ragyogó nap gyógyulást hoz.

Skandináviából Észak-Afrikába tartó költöző madarak pihenőhelye ez a sziget, a migrációs útvonal ismert pontja, ahol ideiglenesen befogják a madarak egy részét, hogy különböző ártalmatlannak tűnő vizsgálatokat végezzenek rajtuk, meggyűrűzzék, majd szabadon engedjék őket. Egy idő után a kutatók észreveszik, hogy a madarak letelepednek a szigeten és nem indulnak tovább Afrika felé. Mivel az intézet létjogosultságát a költöző madarakkal kapcsolatos vizsgálatok adták, a természet e „tévedését” ki kell javítani, helyet kell biztosítani az „igazi” költöző madaraknak, akiket a betelepülők kiszorítanának. A biológiai egyensúly visszaállítását célzó erőszakos – ott és akkor felelősségteljesnek mondott – kísérlet következtében a sziget lassanként elveszti ártatlanságát, és egyre hasonlatosabbá válik ahhoz a világhoz, amelyből hősünk menekülni próbált.

A valóságtól való megszabadulás, új világok berendezésének igénye sokszor vakká tesz az új világok árnyoldalaira és saját felelősségünkre. Mi az ára annak, ha jónak és ártatlannak akarunk látni közösségeket, amelyek csupán gyökeresen mások, mint az általunk ismertek? Mikortól válik hamissá és veszélyessé ezeknek az új, menekülést jelentő világoknak az izoláltsága, beszűkültsége? Meddig tűrhető el az erőszak általi önigazolás, és meddig tud elvakítani a melegen sütő nap ragyogása, hogy mindezt ne akarjuk észrevenni?


támogatók: Goethe Intézet
Az OFF-Biennále 2017-es kiadásának fő együttműködő partnere a lipcsei GfZK – Galerie für Zeitgenössische Kunst. Az együttműködés támogatója a Német Szövetségi Kulturális Alap.  

köszönet: Hidegszoba Stúdió

Részt vevő művészek: Johne, Sven

Részt vevő kurátorok: Az OFF-Biennále kurátori csapata

nyitva tartás: kedd—vasárnap: 14:0020:00

Kapcsolódó programok:

Különös melegség, megnyitó - 09.29 2:00

Aki bújt, aki nem program