10.06- 11.05
Kiállítás OFF-Budapest

ALTERNATÍVÁK. Kulturális-közösségi kísérlet

Helyszín: Arkt Művészeti Ellátó
3300 Eger, Gárdonyi kert, Gárdonyi Géza u. 28.

Hogyan találhat egy alkotócsoport manapság  helyet egy Eger léptékű kisvárosban, amelyet általános (és így kulturális) elvándorlás jellemez? Csak úgy, ha erre megfelelő közeget teremt magának. Az egri Arkt Művészeti Ellátó egy üresen álló épület újraértelmezésével, társadalmi, intézményi és építőipari összefogással, az erőforrások hatékony felhasználásával, a helyszínen talált és felajánlásokból származó anyagokból kezdőtőke és pénzmozgás nélkül jött létre. Kisléptékű és követhető modellt mutat tenni akarásról és a közösség erejéről.

A kiállítás helyi kötődésű, és a kulturális életben aktívan résztvevő, kivándorolt és itthon maradt, fiatal és idősebb művészek közösségfejlesztésben betöltött szerepét, társadalmi felelősségvállalását vizsgálja.

Betekintést nyerhetünk abba, hogy hogyan cselekszik egy művész külső és belső válság idején, milyen válaszaik vannak a recesszióra, és döntéseik mit jelenthetnek kultúrközösségi szinten. Van-e hatása a közösségre a választásaiknak, és ha igen, milyen módon? A közösségi élet elsivatagosodásához vagy fellendüléséhez vezet, ha egy elismert művész elhagyja a várost, vagy ha itthon, helyben vívja meg csatáit?

Szervező intézmény: Arkt Építész- és Művészeti Egyesület www.ellato.arkt.hu www.facebook.com/arktellato

Támogatók: Heol, Heves Megyei Hírlap, FM7, Rádió 1, EgerHírek, Szuperinfó, Líceum TV, Gál Tibor Pincészet