Programok

Artist talk: Arvid&Marie és Thomas Grogan

A BÜRO imaginaire és a Francia Intézet közös programja

Esemény

05.15 19:00

online esemény

Angol nyelven / in English

Támogató: Francia Intézet

Az OFF-Biennále Budapest keretében megvalósuló MENÜ imaginaire projekt több francia illetőségű, a design és a képzőművészet határterületén aktív alkotó munkáját is bemutatja: az Arvid&Marie művészpáros, valamint Thomas P. Grogan és alkotótársainak figyelme is az életünket átható és folyamatosan formáló új technológiák és azok társadalmi hatásának kutatására irányul.

Mindkét projekt középpontjában két, egymással eltérő érdekekkel rendelkező entitás áll. A Thomas Grogan és alkotótársai által létrehozott Tuda Syuda (“huza-vona”) egy spekulatív terraformáló platform, amin két mesterséges intelligencia rendszer, a Séf és a Mezőgazdász közötti „beszélgetés” zajlik. Ez a hipotetikus rendszer olyan jövőbeli beszélgetéseket, egyeztetéseket és tárgyalási folyamatokat szimulál, amelyek termelők és az ételt a fogyasztók elé táró szakácsok között történhetnek a jövőben.

Bár a különféle gépek egyre nagyobb önállósággal bírnak és egyre fontosabb szerepet játszanak a mindennapjainkban, társadalmunkban mégsem ismerjük el őket egyenlő félként. A holland-francia Arvid&Marie művészpáros S.A.M. (Szimbiotikus Autonóm Masina) című műve egy önrendelkezésre képes gép. Az automatizált, kisléptékű élelmiszer termelési egységként működő, japán kristálygombát és kombucha-t “foglalkoztató” robot egy fermentált üdítőitalt állít elő.

A program során a művészek bemutatják alkotói gyakorlatukat, korábbi és jelenlegi projektjeiket, különös tekintettel a MENÜ imaginaire kiállítás keretében látható műveikre.

Az eseményt angol nyelven tartjuk, rögzítjük, és az OFF Biennále Facebook csatornáján élőben közvetítjük.

A projekt az OFF-Biennále Budapest 2020 keretében jött létre, a MENÜ imaginaire kiállítás kísérőeseménye.

További infó a kiállításról: https://www.facebook.com/event...

Művészbiográfiák:

Az Arvid&Marie alkotópáros technológiai kalandozásainak központjában a felhasználó vagy néző által átélt élmény áll. Mindig olyan újabb és újabb módszerek felfedezésére törekszenek, melyekkel kitágítják a világról alkotott fogalmainkat. Arvid Jense és Marie Caye együttműködésének alapja a kettőjük művészet és technológiai iránti szenvedélye. Interaktív tárgyak és performatív történetmesélés révén poszt-humán teóriákat tárnak fel, kreatív figyelmüket a gyakorlati kibernetikára és az autonóm gépekre összpontosítva. Úgy vélik, hogy az emberek önkifejezésének filozófiai és technológiai vizsgálata tartós és pozitív változáshoz vezethet. Jelenleg Eindhovenben élnek és alkotnak. https://arvidandmarie.com/

Thomas Grogan francia-brit művész és kutató, a Tuda Syuda kollektíva tagja. A Tuda Syuda kollektíva az alkalmazott mesterséges intelligencia, az okos mezőgazdaság, a parametrikus urbanizmus és az élelmiszer-tervezés területén végez kutatásokat és jegyez projekteket. A kollektíva egy kutatási és spekulatív tervezési együttműködésként kezdődött a moszkvai Strelka Intézet szárnyai alatt, melynek során az alkotók az orosz mezőgazdaság történetét és jelenét is vizsgálták helyi szakértők bevonásával. A Tuda Syuda kollektíva további tagjai: Ivan Puzyrev (AR és VR fejelsztő és projektmenedzser , Moszkva), Liudmila Savelieva (képzőművész és fotós, Bréma), Paul van Herk (építész és író, Melbourne). A Tuda Syuda bemutatásra került: ‘NSU Circle 2: Cybiosis’, NIDA Art Colony, Litvánia (2019); ‘Frankenstein Exhibition’, Baltan Laboratories for Dutch Design Week, Eindhoven, Hollandia (2018); ‘Three projects about future’, Elcin Center, Ekaterinburg, Oroszország (2018); ‘Strelka Showcase’, Strelka Institute, Moszka, Oroszország (2018); and ‘Future of Food’, Danilovsky Piac, Moszka, Oroszország (2018). Tuda Syuda publikációk: #02, Kapitál, Szlovákia (2019); Fictional Journal, Németország (2018); Strelka Magazine, Oroszország (2018). https://tudasyuda.com/

Kapcsolódó programok:

14:00| 04.23
MENÜ imaginaire