10.11- 10.22
Kiállítás

Könyvbarátság

Helyszín: A Vasas Szakszervezeti Szövetség székháza
1086 Budapest, Magdolna u. 5.

A Könyvbarátság című projekt a kultúra hozzáférhetőségének kérdésével foglalkozik. A magyar és nemzetközi progresszív kultúra és történelem különböző történeteit és alkotásait gyűjti össze és teszi láthatóvá. A projekt címe Szabó Ervin Néhány szó a magyar szocialista könyvbarátságról című 1916-os írásából kölcsönzött kifejezés.

A projekt keretében megvalósuló történeti és művészeti kiállítás mellett füzetek jelennek meg olyan szövegekből, melyek már nem, vagy talán soha nem képezték részét a nemzeti kánonnak, a kortárs művészeti és politikai diskurzusnak, vagy éppen – Szabó Ervinhez hasonlóan – eredeti kontextusukból kiragadva mára irrelevánssá váltak.

A projekt részvevőinek személyes preferenciái alapján összeállított “szöveggyűjteményekben” tudományos és szépirodalmi írások, népmesék, politikai és egyéb publicisztikák egyaránt olvashatóak. A kiállításon és füzetekben publikált írások köré – építve a munkás-olvasókörök örökségére – könyvbarátság események is szerveződnek, így a projekt létrehozói ezen történeteket a közönséggel közösen dolgozzák fel, vitatják meg.

A Magdolna utcai Vasas Székház története során többször adott helyet a szervezett munkásság és a progresszív kultúra találkozásának: Gobbi Hilda és Major Tamás színházi matinéit tartotta itt a második világháború éveiben, majd a Szocialista Képzőművészek Csoportja is itt rendezte Szabadság és Nép című betiltott kiállítását 1942-ben. Az OFF-Biennále tematikájához kapcsolódva, feleleveníthető a szakszervezet azon szolidaritási akciója, amikor 1944-ben - Sztehlo Gábor és a Fébé Evangélikus diakonisszák közreműködésével - ideiglenes otthont alakítottak ki a menekült gyermekek és asszonyok részére. A kiállítás és eseménysorozat során ezt a baloldali hagyományt próbálja értelmezni, továbbgondolni és folytatni.

Támogatta a Vasas Szakszervezeti Szövetség

Részt vevő művészek: Bogyó Virág; Erhardt Miklós; Erlich Gábor; Karas Dávid; Kristóf Krisztián; Miklós Szilárd; Pálinkás Bence György

Részt vevő kurátorok: Karas Dávid; Lődi Virág; Pacsika Márton; Szarvas Márton


nyitva tartás: hétfő-péntek: 14:00–18:00

Kapcsolódó programok:

Könyvbarátság - Vasárnapi Vasas Matiné - 10.22 2:00
Könyvbarátság megnyitó - 10.12 2:00