Programok

Extraktivizmus és a kutatói fordulat - online beszélgetés

Esemény

05.21 18:00

online esemény

Részt vevő művészek: Kate Crawford; Vladan Joler

Részt vevő kurátorok: Nolasco-Rózsás Lívia

Angol nyelven / in English

Támogatók: Summa Artium, Goethe Intézet

Partner: Igor Metropol

Kate Crawford és Vladan Joler az  Anatomy of an AI System (2018) című kutatási és vizualizációs projekten dolgoztak együtt, ami az Egy automatizált jelen allegóriái kiállítás központi eleme. Ebből az alkalomból a művész és a kutató az általuk használt metodológiáról és a mesterséges intelligenciával szembeni kritikus, az akadémiai és művészi kutatás határán álló  projekten való munka közben megfogalmazott  céljaikról beszélnek.

Kate Crawford nemzetközileg elismert kutató, aki az elmúlt évtizedet az adatrendszerek, a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia társadalmi hatásainak vizsgálatával töltötte. Kate munkája során együttműködésen alapuló művészeti és  kritikai vizuális design projektekben is részt vesz. 

Vladan Joler a SHARE Alapítvány társalapítója és az Újvidéki Egyetem Új Média tanszékének professzora Szerbiában. Vezetésével működik a SHARE Lab kutató és elemző laboratórium, mely olyan kortárs jelenségekkel foglalkozik, melyek a modern technológia és a társadalom metszéspontjaiban állnak.