09.30- 10.21
Kiállítás

Repülő kajak

Helyszín: MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet
1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

A kiállítás a tudomány és a művészet, a tudomány és a gazdaság lehetséges érintkezési pontjait vizsgálja. Nem csak azokat a kapcsolódásokat, amikor a művészek alkalmaznak tudományos eljárásokat, inkább tudományos és gazdasági eredmények művészi értelmezéséről, feldolgozásáról van szó.

Hogyan értelmezik a művészek az olyan (sokunk számára) absztrakt asztronómiai kutatások eredményeit, mint a törpebolygók státuszának vizsgálata? Miként jelenik meg munkájukban egy olyan, mindannyiunkat érintő probléma, mint az inváziós fajok kérdése, és az miként válik egy önálló kísérleti kezdeményezés kiindulópontjává? Hogyan válik a művész megfigyelésének tárgyává egy olyan, sokunk által idealizált természeti táj, mint az Alpok, melynek példáján keresztül megvilágítható ember és környezetének ambivalens viszonya, az emberi kisajátítás következményei, és az „érintetlen” tájat is átszövő hatalmi manipulációk?

Célkeresztben a megértés folyamatai, a tudás manipulálhatósága és az ebből fakadó visszaélések lehetősége állnak. A művészek emlékeztetnek a tudományok, a tények és az igazságok viszonylagos voltára, miközben saját értelmezési modelleket és alternatívákat kínálnak fel.

Támogatók: Goethe Intézet, Quebec Arts and Letters Council
Partner: MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

Részt vevő művészek: Albert Ádám; Cséfalvay András (SK); Gosztola Kitti & Pálinkás Bence & Hegedűs Fanni; Ibghy, Richard & Lemmens, Marilou ; Armin Linke; Szörényi Beatrix

Részt vevő kurátorok: Lázár Eszter; Nagy Edina


nyitva tartás: hétfő, szerda, péntek: 14:00–18:00

Kapcsolódó programok:

Repülő kajak | zenélés és filmvetítés - 10.11 2:00
Repülő kajak, megnyitó - 09.30 2:00