10.08
2:00
Esemény

Gladness Demo / Örülünk, hogy demonstrálhatunk

Demonstrálás / felvonulás köztéren

Helyszín: Vigadó
1051 Budapest, Vigadó tér 2.

Az “Örömeim” a 70-es évek diktatórikus állapotának visszatükröződései. Az örömök abszurd eufóriájával válaszoltam a cenzúrára, a bezártságra és az élet minden területén érezhető elnyomásra. (Tót Endre: Semmi sem semmi, retrospektív 1964-1994. Kiállítástervezet, Köln, 1993. Október, magánkiadás (forrás: artpool)

Tót Endre, a magyar neoavantgárd kultikus alakja. Sajátságos, ám mégis mindenki által megvalósítható kiutat talált a ’70-es évek fullasztó rendszeréből: az örömöt. Még akkor is, ha erre látszólag semmi nem adott okot.

Tót számos munkáját szentelte az öröm és a nihil, vagyis a zéró ideáinak. Ezek közé tartoztak az Öröm-demonstrációk (Gladness Demonstrations) is, melyek 1979-ben több európai városban - Párizsban, Amszterdamban és Bonnban - valósultak meg. A felvonulások, ahol a demonstrálók “Örülünk, hogy demonstrálhatunk” transzparenseket tartottak a magasba, egyszerre voltak a céltalan öröm őszinte gesztusai, ugyanakkor egyértelmű üzenetei annak, hogy Magyarországon bármilyen jellegű tüntetés elképzelhetetlen lett volna azokban az időkben.

A tüntetés jogával ma mindenki élhet, ám az, hogy valaki az öröme, és ne a bánata miatt vonuljon utcára, elég ritka. Pedig nem árt megmutatni, hogy a legnehezebb, krízisközeli időkben is tudunk örülni, és mindezt együtt, közösségben tesszük. Az öröm gesztusa – és annak demonstrálása – a lehető legnagyobb fricska, ami egy szabadságot korlátozó politikai rendszert érhet. 2013-ban Tót Endre Zer0-demonstrációján a “semmiért” meneteltek a résztvevők, most a Gaudiopolis Az öröm városa keretein belül a demonstrálás örömét hirdetik majd a budapesti utcákon.


Szervező intézmény: Telep Galéria

Részt vevő művészek: Tót Endre

Részt vevő kurátorok:

Szervezők: Kovács Kristóf és a TELEP csapata