Programok

HÉTKÖZNAPI HIÁNYCIKKEK

Kiállítás

04.23 - 05.30

Nyitvatartás / Opening hours:

Kedd-Péntek / Tuesday-Friday: 15.00 – 18.00

Szombat-Vasárnap / Saturday-Sunday: 14.00 – 18.00

Szakmai tanácsadó: Csatlós Judit, PAD Alapítvány

Támogatók: Summa Artium

Partner: 2B Galéria

Ha hazaérünk, felkapcsoljuk a villanyt, melegebbre állítjuk a fűtést. Melegvízzel zuhanyzunk a fürdőszobában, melegvízzel mosogatunk a konyhában. Megszoktuk, természetesnek vesszük. De mi van azokkal, akiknek mindez nem adatott meg Magyarországon? Mennyire rajzolja át ez a hiány az ő életüket és világképüket? A Hétköznapi Hiánycikkek projekt egy konkrét szegregátumra koncentrálva, az ott élők aktív bevonásával vizsgálja a közművesítés hiányából és a káros környezeti tényezőkből adódó életkörülményeket, és az azokra adott válaszokat.

A Magyarországon élő szegényeket a mainstream média legtöbbször inaktív, beletörődő, apatikus emberekként ábrázolja. A szükség azonban tevékennyé és kreatívvá teszi az embert. Ebben a helyzetben számos egyéni és közösségi, az adott körülményekhez leleményesen alkalmazkodó megoldás születik mindennap.

Ezeken a helyeken a tér és az idő is más dimenzióba kerül. A szegregátumokban átalakul a magán- és közterek fogalma. A belső privát tér szűk, a konyha sokszor egyben fürdőszoba is, az udvar már közösségi tér. Közművek hiányában a tüzelő beszerzése vagy a víz hordásával és felhasználásával kapcsolatos tevékenységek naponta több órát is elvehetnek az ember életéből. A rossz minőségű lakóterek folyamatos karbantartása ráadásul rendkívül idő- és pénzigényes: a fal vizesedik, állandó újrafestésre van szükség, a bútorok hamar tönkremennek.

Az OFF látogatói egy művészeti projekt keretében, interaktív kiállítás és workshopok révén találkozhatnak a helyzet kihívásaival, és megismerhetik a szegregátumokban élők találékonyságát.Eltérő nyitvatartási igények esetén a pad@pad.network e-mail címen lehet érdeklődni. 

Kérjük jelezze érkezését, az akadálymentesítés megoldható (pad@pad.network)!