Programok

Jaj megáll a világ, ha mi leállunk / HÍRDALCSOKOR feat. Varsányi Szirének

Online közösségi felolvasóest

Esemény

05.01 20:00

online esemény

Részt vevő művészek: Varsányi Szirének

Részt vevő kurátorok: Erdődi Katalin

Zoom-link:

https://zoom.us/j/95820198696?...

Meeting ID: 958 2019 8696 / Passcode: 101832

Támogatók: Adam Mickiewicz Intézet, Osztrák Kulturális Fórum, Budapest, Osztrák Szövetségi Művészetért, Kultúráért, Közszolgálatért és Sportért Felelős Minisztérium

„A barátom nem tudta, hogy minden héten kétszer kitakarítom Domestos-szal a WC-t, azt hitte, magától olyan tiszta.”

Május elsején a Hírdalcsokor csapata és a Varsányi Szirének feminista kórus online felolvasóesttel ünneplik a főként nők által végzett láthatatlan munkát. Egy közös gyűjtésből fognak személyes történeteket felolvasni, és ezekről kezdeményeznek egymás között, illetve a közönséggel egy kötetlen beszélgetést.

Legyen szó házimunkáról, gondoskodásról vagy a mindennapok szervezésével kapcsolatos összes apró részfeladat észben tartásáról, sokféle munka válik láthatatlanná azáltal, hogy sem megbecsülve, sem megfizetve nincsen. Vagy ahogy a fenti példa mutatja, van, aki még csak tudomást sem akar venni róla. 

        „Asszony, asszony, mindenre van gondja

        Ráadásként ott a házimunka, 

        Hiába a háztartási gépek,

        Ha három családra főzök ebédet.” 

A Hírdalcsokorban a Kartali Asszonykórus a gyermekkor óta végzett, mindennapos kemény munkát énekli meg, amibe természetesen beletartozik mindaz a munka, amit a háztartásba, a családjukról való gondoskodásba fektetnek és aminek köszönhetően a napoknak se vége, se hossza, annak ellenére, hogy a kórustagok már javarészt nyugdíjasok. A versszak refrénjeként felcsendül a „Fizetést a házimunkáért!” (Wages for Housework) mozgalom által már a hetvenes években képviselt követelés: „Jaj, ha végre ezt is megfizetnék, Isten bizony milliomos lehetnék!”

A Varsányi Sziréneket a Hírdalcsokor szövegei inspirálták abban, hogy a láthatatlan munkával kapcsolatos saját tapasztalataikat, személyes történeteiket és reflexióikat összegyűjtsék. A május 1-jei közösségi felolvasáson ezt a szubjektív gyűjtést fogják megosztani, amely egyúttal annak az általuk kreált dalcsokornak is a kiindulópontja, melyet a Hírdalcsokor projekt részeként, a Kartali Asszonykórussal közösen tervezett köztéri performanszok keretében fognak előadni május 28-án és 29-én.  

„Láthatatlan volt az is, ahogy anyukám, nagymamáim fejben tartották, hogy milyen berendezési tárgy milyen állapotban van a lakásban, mit kell kicserélni,mire hogy kell vigyázni, hogy ne menjen tönkre. Hogy kell kiirtani a penészt a fürdőszobában, a molyinváziót a spájzban, a csótányokat a konyhában… Ez a fajta tudás egyáltalán nincs elismerve.”

Éljen május elseje, a Láthatlan Munka Ünnepe! Mindenkit szeretettel várunk!


Online esemény (Zoom és YouTube/Facebook livestream).  A Zoom-link az esemény napján lesz elérhető!

Az esemény a HÍRDALCSOKOR kísérőprogramja.

A HÍRDALCSOKOR Alicja Rogalska (képzőművész), Erdődi Katalin (kurátor), Annus Réka (népdalénekes) és a Kartali Asszonykórus művészeti együttműködése: https://offbiennale.hu/hu/2021/projects/hirdalcsokor-1 

 Az OFF-Biennále Budapest és az Art At Work Egyesület (Bécs) koprodukciója.


Kapcsolódó programok:

12:00| 04.23
HÍRDALCSOKOR