10.26- 11.12
Esemény

Javaslatok egy pán-periferiális hálózat létrehozására

lapbemutató és ideiglenes olvasóterem

Helyszín: FUGA, Budapesti Építészeti Központ (Trezor terem)
1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.

mezosfera.org, a tranzit .hu folyóiratának új lapszáma a geopolitikai adottságokon túlmutató regionális összefogás lehetőségeivel foglalkozik. 

Magyarországon több generáció az imperializmus ellen harcoló latin-amerikai, afrikai, arab és ázsiai országok felé táplált államilag ambicionált szolidaritás közegében nőtt fel a szocializmus időszakában. Ugyanakkor Magyarország - csakúgy, mint a varsói szerződés többi állama - erős európai identitással bír, és a „harmadik világ” kulturális és tudományos újragyarmatosításában is részt vett, az európai műveltség és technológiák exportjával, valamint vendég-hallgatók meghívásán keresztül. 

Az 1989-es rendszerváltás után Magyarország minden ilyen, az előző rendszerhez kötődő viszonyulástól, a szocialista internacionalizmusra épülő barátságtól elfordult. A korábbi szovjet blokk országai inkább saját történeti alárendeltségük és a szovjet politikai, gazdasági és kulturális befolyás egyfajta gyarmatosításként való értelmezésével kapcsolódtak a transznacionális dekolonialista küzdelmekhez. 

A lapszám a kelet-európaiság és a transzregionalizmus lehetséges (újra)értelmezéseit vizsgáló tanulmányokból, illetve olyan művészeti szervezetek képviselőivel készített interjúkból áll, akik szintén regionálisan elkötelezett működési stratégiák kialakításán dolgoznak. A lapszámot történeti kontextusba helyezi egy ideiglenes olvasóterem, amely a „harmadik világ” függetlenségi mozgalmaival foglalkozó magyar kiadványokból és Kaszás Tamás a "pán-periféra" témaköréhez kapcsolódó műveiből mutat be egy válogatást.

Olvasóterem Kaszás Tamás műveivel

A kiállítás nyitva tartása: hétfő–péntek: 13:00–21:00, kedd: zárva, szombat–vasárnap: 11:00–21:00

Propositions for a Pan-Peripheric Network – Mezosfera lapszámbemutató - 10.26 19:00

Szervező

intézmény: tranzit.hu, http://hu.tranzit.org/

Támogató: ERSTE Stiftung; FUGA, Budapesti Építészeti Központ; Visegrádi Ösztöndíj az OSA Archívumban

Részt vevő művészek: Kaszás Tamás

Részt vevő kurátorok: Hegyi Dóra; László Zsuzsa; Szakács Eszter

Hozzászólások: Básthy Ágnes (fotográfus, szociológus), Dudás Barbara (művészettörténész), Ginelli Zoltán (geográfus), Nagy Kristóf 

(művészettörténész, szociológus)
Beszélgetés: Ovidiu Tichindeleanu, szerző és a szerkesztők: Hegyi Dóra, László Zsuzsa, Szakács Eszter részvételével

Kapcsolódó programok:

Javaslatok egy pán periferiális hálózat létrehozására – Mezosfera lapszámbemutató - 10.26 2:00