Programok

MAJÁLIS – A lumbung-tagok bemutatása #2

Hogyan változtassuk meg a politikát és a városi szokásokat?

Esemény

05.17 15:00

online esemény

Angol nyelven / in English

Livestream az OFF-Biennále Budapest Facebook oldalán keresztül. / Livestream via OFF-Biennale Budapest’s Facebook page.

A berlini ZK/U - Zentrum for Kunst und Urbanistik és az indonéz Jatiwangi art Factory (Ismal Muntaha) lumbung-tagokkal beszélget Szalai Borbála (az OFF-Biennále Budapest kurátori stábjának tagja)

A majális a tavasz hagyományos ünnepe Magyarországon; egész májusban számos szokás kapcsolódik ehhez az időszakhoz, amelyek közül az egyik a májusfa felállítása, ami az újjászületés és az újrakezdés szimbóluma. A „majális” ugyanakkor a „Majelis”-re, a documenta fifteen lumbung inter-lokaljának közös döntéshozatali platformjára is utal. A Majális beszélgetéssorozat keretében az OFF-Biennále meghívja a lumbung inter-lokal tagjait, hogy mutassák be tevekénységüket, és hogy közösen díszítsük fel a „május-fát” a közösségről, az oktatásról, a politikai cselekvésről, az ökológiáról, a városi gyakorlatokról, valamint a zene, a tánc és a testek ünnepléséről szóló elképzeléseinkkel.

Bár a Jáva szigetének nyugati részén található, kisebb falvakból álló Jatiwangi régió és az annál több mint ötvenszer nagyobb népességgel rendelkező Berlin urbánus kontextusa, problémai és lehetőségei távol állnak egymástól, a Jatiwangi Art Factory és a ZK/U – Művészeti és Urbanisztikai Központ projektjei hasonló kérdésfeltevésekből indulnak ki. Mindkét művészeti szervezet helyi közösségek bevonásával igyekszik újragondolni az ott lakók saját környezetét és közös jövőjét. Eltérő eszközökkel ugyan –spekulatív projektekkel, alternatívák felmutatásával, vagy akár a kormányra és/vagy beruházókra valós befolyással bíró diplomáciai szerep felvállalásával– , de mindkét szervezet célja, hogy valós hatást gyakoroljon az ott élőket érintő, felülről irányított folyamatokra, hallhatóvá tegye a máskülönben nem hallhatók hangjait, és teret adjon a politikai képzeletnek.

ZK/U

A ZK/U – Művészeti és Urbanisztikai Központ egy művész és kutatói rezidencia helyszín, amely 2012-es megnyitása óta több mint 500 művészt látott vendégül.

A ZK/U Berlin egy olyan környékén működik, ahol gyakoriak a konfliktusok a stabil „középosztálybeli” polgárok, a bizonytalan megélhetésű első és második generációs bevándorlók és az újonnan érkező csoportok között. Ezért a ZK/U célja, hogy (újra)aktiválja a társas és térbeli kapcsolódásokat olyan személyek és csoportok között, akiket iskolai végzettségük, bevételük, gender- és kulturális hátterük különbségei elválasztanak egymástól. Szívesen kapcsol össze globális diskurzusokat helyi gyakorlatokkal; különösen azt vizsgálja, hogy a művészet miként katalizálhatja a városi terek átalakulását.

Jatiwangi Art Factory

A 2005-ben megalapított Jatiwangi művészeti Üzem (JaF, Jatiwangi) egy olyan közösség, amely a kortárs művészeti és kulturális gyakorlatokat a vidéki hétköznapi életről szóló diskurzus részének tekinti.

Sokrétű, a helyi közönséget mindig bevonó tevékenységük egy videó fesztivált, zenei fesztivált, rezidencia programot, beszélgetéssorozatot, és egy TV és rádió állomást foglal magában.

A 20. század elején agyagipara Jatiwangit Délkelet-Ázsia legnagyobb tetőcserép készítő régiójává tette. Száz évvel később, 2005-ben, ugyanazt az agyagot felhasználva a JaF arra bátorítja a helyieket, hogy művészeti és kulturális eszközökkel teremtsék meg régiójuk közös identitását. Ezáltal a JaF igyekszik az agyagot nagyobb méltósággal kezelni és saját közösségét boldogabbá tenni.


A Majális a Nappali kapcsolódó esemény-sorozata.

A budapesti Nappali az OFF documenta fifteenen való részvételének előkészítő eseménye a lumbung inter-lokal keretében. A Nappali a Goethe-Institut nagyvonalú támogatásával valósul meg.