Programok

MAJÁLIS – A lumbung-tagok bemutatása #3

Esemény

05.19 16:00

Online

Vendégek:

Tayeba Begum Lipi képzőművész, a Britto Art Trust társalapítója.

Amelie Aranguren INLAND – CAR.


A senkiföldjén – Ökológiák

A bangladesi Britto Art Trust (Tayeba Begum Lipi) és spanyol INLAND (Fernando García-Dory) lumbung-tagokkal beszélget Székely Katalin (az OFF-Biennále Budapest kurátori stábjának tagja)

A majális a tavasz hagyományos ünnepe Magyarországon; egész májusban számos szokás kapcsolódik ehhez az időszakhoz, amelyek közül az egyik a májusfa felállítása, ami az újjászületés és az újrakezdés szimbóluma. A „majális” ugyanakkor a „Majelis”-re, a documenta fifteen lumbung inter-lokaljának közös döntéshozatali platformjára is utal. A Majális beszélgetéssorozat keretében az OFF-Biennále meghívja a lumbung inter-lokal tagjait, hogy mutassák be tevekénységüket, és hogy közösen díszítsük fel a „május-fát” a közösségről, az oktatásról, a politikai cselekvésről, az ökológiáról, a városi gyakorlatokról, valamint a zene, a tánc és a testek ünnepléséről szóló elképzeléseinkkel.

A senkiföldjén – Ökológiák

A Majális beszélgetéssorozat keretében megismerjük a Britto Art Trust és az Inland tevékenységét: hogy hogyan viszonyulnak a saját lokalitásukhoz, az ökológiai kérdésekhez, és megvitatjuk a művészet szerepét is ezekben a diskurzusokban.

Britto Art Trust

A Britto Arts Trust (Britto, Dhaka, Banglades) egy művészek által vezetett non-profit kollektíva, amelyet 2002-ben alapítottak. A művészek és képzőművészeti szervezetek nemzetközi hálózataként működő Triangle Network tagjaként globális elérése van. 

A Britto Arts Trust Dhakában működik, de tevékenységét országszerte számos más helyszínre is kiterjeszti. A Britto célja, hogy hiányzó történetek, kultúrák és közösségek felfedezése, különböző partnerekkel való együttműködések révén megértse Banglades szociopolitikai problémáit. A Britto számos interdiszciplináris alkotót, csoportot és hálózatot indít el és támogat. Nemzetközi és helyi fórumot biztosít professzionális művészek fejlődéséhez, ahol találkozhatnak, beszélgethetnek, kísérletezhetnek, és saját igényeik szerint fejleszthetik képességeiket. Mivel Bangladesben nincsenek megfelelő oktatási intézmények, a Britto sok olyan művész számára szolgált már alternatív tanulási platformként, akik azóta merészen kísérleti műveket alkotnak. 

További információ: https://brittoartstrust.org/ 

Inland

A Spanyolország különböző helyszínein működő INLAND egy kollaboratív ügynökség, amelyet 2009-ben Fernando García Dory alapított, és amely platformot biztosít a mezőgazdasági, társadalmi és kulturális termelés különböző szereplőinek. 

Működésének kezdeti szakaszában (2010–2013) az INLAND – Spanyolországot választva első esettanulmányának – huszonkét faluban hozott létre művészeti projekteket, országos hatókörű kiállításokat, bemutatókat és egy nemzetközi konferenciát szervezett. Ezt az elmélkedés és értékelés időszaka követte, melynek során művészeti-ökológiai tanulócsoportokat indítottak és egy kiadványsorozatot jelentettek meg. Ma az INLAND olyan kollektívaként működik, amely földalapú együttműködésekkel és gazdaságokkal foglalkozik, valamint a gyakorlat-alapú közösségeket mint a poszt-kortárs művészet és kulturális formák megalapozóját vizsgálja. 

Az INLAND rendelkezik egy rádióállomással és egy akadémiával, kiállításokat hoz létre és sajtot készít. Emellett az Európai Bizottság tanácsadója abban a kérdésben, hogy miként lehet a művészetet alkalmazni a vidékfejlesztési politikában, miközben támogatja az Európai Pásztorok Hálózatát, a fent említett politikához kritikusan viszonyuló társadalmi mozgalmat.

További információ:  https://inland.org/ 

A Majális a Nappali kapcsolódó esemény-sorozata.

A budapesti Nappali az OFF documenta fifteenen való részvételének előkészítő eseménye a lumbung inter-lokal keretében. A Nappali a Goethe-Institut nagyvonalú támogatásával valósul meg.

Angol nyelven, livestream az OFF-Biennále Budapest Facebook oldalán keresztül

Kapcsolódó programok:

12:00| 04.23
Nappali / Living Room