MENÜ imaginaire
Mit (t)eszel, ha az erőforrások végesek?
A MENÜ imaginaire fókuszában az étkezés jövője áll: képzőművészek, designerek és filozófusok kérdésfelvetéseit ismerhetjük meg az élelmiszer-rendszerek legégetőbb kérdéseivel kapcsolatban. Életmódunk és fogyasztási szokásaink jelentős mértékben formálják a tájat és a természeti környezetet – a bemutatott művek és az általuk felvázolt spekulatív hipotézisek az étkezés kérdésén keresztül vizsgálják az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatását is.
Legtöbbünk étkezés közben kerül a legintimebb kapcsolatba a környezettel: az evés végső soron belsővé tett táj. A MENÜ imaginaire keretében bemutatott spekulatív futurológiai projektek megkérdőjelezik az elképzelést, hogy az ember bármennyire is leválasztható a környezetről vagy a „természetről”, függetlenül lakhelyétől vagy életformájától. A kiállításon látható művek a léptékük miatt nehezen tudatosítható globális folyamatokat az evés mindennapi, zsigeri tapasztalatán keresztül teszik elképzelhetővé. A test kitüntetett szerepet játszik ebben a gondolatkísérletben: nemcsak az esztétikai befogadás terepeként, hanem – akár önmagát és fogyasztását lecsökkentve, akár salakanyagait erőforrásként hasznosítva – a környezeti változásokhoz alkalmazkodó indikátor szervezetként is. A résztvevők elképzelései igen változatosak: vannak köztük optimista, rendkívül pesszimista, a hagyományokat átértelmező, az új technológiák lehetőségeire építő vagy azok hatékonyságát megkérdőjelező pozíciók is.
.
.
.
Akadálymentes helyszín.
A kiállítás a földszinten található, a kiállítótérhez nem vezet lépcső. A kiállítótér mindkét ajtószárnyát kinyitva az ajtó szélessége 151 cm.
A kiállításban nem használunk erős fényhatásokat. A kiállítás keretében bemutatott videók közül a NEOZOON kollektíva A szívhez a gyomron át vezet az út című videójában néhány másodperc idejére villódzó, stroboszkopikus hatást idéző képi elemek jelennek meg.
Az infomediátor a látogatók kérésére tud állítani a hangzó művek hangerején.
Egyes videókat ülve lehet végignézni, az infomediátor a látogatók kérésére tud széket biztosítani a további művek befogadásához.
A kiállításban lévő installációknak lehet illata, de ezek nem töltik be az egész teret, csak az installáció közvetlen környezetében érezhetőek.
A kiállításban látható angol nyelvű videók magyar nyelven feliratozva kerülnek bemutatásra.
A járványügyi szabályozások miatt a mosdót a látogatók a helyszínen nem használhatják.
A kiállítótér a 4-es metró akadálymentesített, lifttel ellátott Rákóczi téri megállójától 300 méterre, a 4-6-os alacsonypadlós villamos Rákóczi téri, kerekesszékkel megközelíthető megállójától pedig 250 méterre található. A kiállítótér környékén található járdákkal és kereszteződésekkel kapcsolatos tájékozódáshoz ajánljuk a Route4U applikációt.
A kiállítótér közvetlen közelében, a Kőfaragó utcában a köztéri parkolás megengedett.
Ha a kiállítás hozzáférhetőségével kapcsolatban további kérdésük merülne fel, a buro.imaginaire@gmail.com email címen tudunk további felvilágosítást adni a lehetőségekről.
Részt vevő művészek: 2050+ and -orama; Absentology (Horváth Márk &Lovász Ádám); Arne Hendriks; Fuzzy kollektíva (Gedeon Tekla & Sebastian Gschanes); Gerard Ortín Castellví; Hódi Csilla; Lakner Antal; Marie Caye & Arvid Jense; Masha Ru; NEOZOON; Szabó Eszter Ágnes; The Center for Genomic Gastronomy; Thieu Custers; Thomas P. Grogan (Tuda Syuda Collective)
Részt vevő kurátorok: BÜRO imaginaire (Szalipszki Judit és Tüdős Anna)
Partnerek: Felelős Gasztrohős, Igor Metropol, Levegő Munkacsoport, Culinary Institute of Europe, Zöld Kapcsolat Egyesület, C3
Támogatók: Summa Artium, Goethe Intézet, Francia Intézet, Cervantes Intézet, Olasz Kultúrintézet, Koreai Kulturális Központ, Osztrák Kulturális Fórum
Időpont 04.23 - 05.30
Nyitvatartás / Opening hours:
Csütörtök-Vasárnap / Thursday-Sunday: 14.00 – 18.00
Kapcsolódó programok:
12:00| 04.10
FUZZY: Nem Egészen Kaliforniai CsodaIgor Metropol
1116 Budapest, Sztregova utca 1., 4. emelet14:00| 04.23
MENÜ imaginaireCulinary Institute of Europe
1085 Budapest, Kőfaragó u. 13.