Projektek

Nappali / Living Room

A Nappali az OFF-Biennálé documenta fifteenen való részvételének felvezető projektje.

Az OFF-Biennále Budapest csapata meghívást kapott a documenta fifteenre, amelyet 2022. június 18. és szeptember 25. között rendeznek meg a németországi Kasselben. A documenta fifteen művészeti vezetője, a jakartai ruangrupa művészcsoport a kollektív munka és a fenntarthatóság modelljeként az indonéz rizstároló, a „lumbung” építését javasolta a meghívott partnereknek. A lumbungban őrzik a termést, és közös tulajdonná válik a többlet. Az OFF-Biennáléval együtt 14 szervezet és csoport (Indonéziától Mexikóig, Dániától Kenyáig) szellemi és anyagi javakból álló, egymással megosztott, a kiállítás- és eseménysorozaton túlmutató közös nemzetközi lumbungot, szimbolikus magtárat épít a document fifteen keretében.

A lumbung szorosan kapcsolódik a ruangrupa gondolkodását és működését meghatározó másik szimbolikus térhez, a lakás nappali szobájához. Az indonéz művészcsoport a nappalit a kötetlen beszélgetések, és az azokból kibontakozó kezdeményezéseknek, együttműködéseknek helyet adó találkozóhelynek, közösségi térnek tekinti, ami a valós és a szimbolikus javak közös megteremtésének és használatának bázisaként szolgál. 

Az OFF-Biennále 2021-es kiadásának nyilvános programjai ilyen sajátos helyszínen, egy Nappaliban valósulnak meg Budapesten. A kollektív Nappaliba az OFF-Biennále lumbung-partnerei is meghívást kapnak, ahol a helyi ügyeket globális kontextusba helyezve vitatjuk meg a meghívott vendégekkel és a közönséggel. A Nappali ugyanakkor – szimbolikusan és ténylegesen – arra a helyzetre is utal, hogy számos közéleti téma és a kritikai hang egyre inkább a magánterekbe szorul itthon, és e jelenség nálunk nemcsak a világjárvány, hanem a szűkülő autonóm (művészeti) intézményes keretek és lehetőségek következménye is.

Az OFF-Biennále Budapest harmadik kiadásában a nyilvános programokat összefogó Nappali a biennálé az Egy lapon / Nyitott szerkesztőség számára is helyet biztosít. A biennálé publikus eseményei különböző módokon (beszélgetések, prezentációk, előadások, workshopok) kapcsolódnak majd a folyamatos szerkesztőségi munkához.

Egy lapon – Nyitott szerkesztőség

Az Egy lapon – Nyitott szerkesztőség a biennálé szervezőinek és résztvevőinek közös tudásmegosztó platformja. A cím utal a közös publikációs (virtuális és offline) felületre, amin dolgozunk, valamint a szerkesztőségi elvként kitűzött közös gondolkodásra és közösségi munkafolyamatra, az egyes projektek közötti kapcsolódási pontokra és asszociációkra.

A tervezett kiadvány hívószava az idei OFF-Biennálé témájával és címével összhangban a levegő. A behatárolhatatlan, megfoghatatlan, mégis mindenhol jelen lévő, mindent átható, nélkülözhetetlen közegről szól, amit használunk, elhasználunk, amin osztozunk, és ami a túlélés alapvető záloga. A kiadvány a nyitott szerkesztőségi folyamat során a projektek között áramló levegőt szeretné megragadni; a közös rezonanciát felerősíteni és érzékelhetővé tenni.

A Biennálén heti rendszerességgel jelentkezünk be: nyilvános (on-line) szerkesztőségi programjainkon az OFF projektek résztvevőivel, meghívott vendégekkel, a documenta fifteen együttműködő partnereivel (a lumbung inter-lokal tagjaival) kiadványokról, inspirációkról, művekről beszélgetünk, olvasunk, közösen lapozgatunk.  Kollázsszerűen összeálló bejelentkezéseinken olyan, az OFF-Biennálén tematizált kérdésekhez kapcsolódunk, mint például az önszerveződés, a közösségi pedagógia, a művészi szólásszabadság és a ökológiai fenntarthatóság.

A Biennálén a szerkesztőségi háttérmunkára összpontosítunk, a „lapok összeillesztése” folytatódik az OFF után is; az első szám a biennálét követő intenzív munka során ölt végleges formát. Az Egy lapon – Nyitott szerkesztőség hosszú távú, a documenta fifteenig tartó, több kiadvány megvalósítását tervező projekt.

 

A projekt kezdeményezője: Katarina Šević

Állandó szerkesztőségi tagok: Kálmán Rita, Lázár Eszter, Katarina Šević

 

Az Egy lapon – Nyitott szerkesztőség projekt a Nappali kapcsolódó esemény-sorozata.


Nem akadálymentes helyszín.


A budapesti Nappali az OFF documenta fifteenen való részvételének előkészítő eseménye a lumbung inter-lokal keretében. A Nappali a Goethe-Institut nagyvonalú támogatásával valósul meg.


Időpont 04.23 - 05.29

Nyitvatartás / Opening hours:

Szerda-Szombat / Wednesday-Saturday: 15.00 - 19.00

Facebook esemény / event: https://www.facebook.com/events/784997535781625/