Programok

Nem igazán kaliforniai csoda: Totális magrobbantás közösségi paprikatervező botanikai workshop

online workshop

Esemény

05.08 14:00

online esemény

Angol nyelven / in English

Támogató: Osztrák Kulturális Fórum

A Fuzzy a NEM IGAZÁN KALIFORNIAI CSODA című online közösségi botanikai workshopokkal vesz rész a MENÜ imaginaire projektben.

A paprika több mint táplálékforrás. Ezek az üreges bogyók kulturális értékek és emlékek hordozói. Tele vannak mesterséges ízzel, szeretettel, gyűlölettel, mérnökök által megtervezett színnel, geometriával és genetikai Boogie-val.

A NEM IGAZÁN KALIFORNIAI CSODA a folyamatos átalakulásban lévő kaliforniai paprika (Capsicum annuum) divathullámaira és a különböző mezőgazdasági termények biológiai sokféleségének hiányára irányítja figyelmünket. A workshopot az élelmiszertermelés globális  bizonytalansága ösztönözte. Munkánkban a paprikát növényként, ételként, iparágként és politikai szimbólumként is vizsgáljuk. A projekt a Fuzzy kollektíva paprikával kapcsolatos kutatásának része, mely agrármérnökökkel, botanikusokkal és gazdálkodókkal együttműködésben valósul meg azzal a céllal, hogy feltárja a jelenkori mezőgazdasági terek alternatív lehetőségeit és a természet lehetséges új definícióit. 

A közös műhelymunka során megismerkedünk a paprika vad múltjával, Föld körüli vándorútjával és a növény gyarmati terjeszkedéssel összefonódott történeti hátterével. A Totális magrobbantás című foglalkozás keretén belül bepillantást nyerhetünk a capsicum különféle földrajzi és korszakbeli határokon átívelő genetikai tervezési folyamataiba és újramodellezési kísérleteibe. A kreatív foglalkozás során mi is belekóstolunk a termelési műveletekbe, és saját jövőbeli paprika-variációkat hozunk majd létre.

A Totális magrobbantás angol nyelven, az online térben zajlik majd. Regisztrálj a hello@fuzzy.earth e-mail címen, és csatlakozz a közösségi botanikai műhelyünkhöz! 

Az esemény az OFF-Biennále Budapest 2021 keretén belül megvalósuló MENÜ imaginaire című kiállítás programja.

A Fuzzy Gedeon Tekla és Sebastian Gschanes designerek együttműködéséből jött létre. Munkáik a környezet és a technológia kapcsolatát vizsgálják terek, tárgyak és események tervezésén keresztül.

IG:fuzzy.earth