10.13- 10.31
Aki bújt, aki nem Kiállítás

Run Free

Helyszín: Telep Galéria
1075 Budapest, Madách Imre út 8.

Piotr Wysocki és Dominik Jałowiński két egymással folyamatos konfliktusban álló csoportot: parkour-os (helyesebben: free runner) fiatalokat és a velük szemben álló rendőröket hozott össze egy többnapos workshop keretében a lengyelországi Radom-ban.

A többnyire elfeledett, elhanyagolt városi tereket gyakorlópályának tekintő, akrobatikus ügyességű fiatalok szabadságuk megélése közben felülírják a köztérhasználat berögzült szokásait és szabályait, mikor kerítéseken átugorva, falakon felszaladva, levegőben pördülve szelik át a várost, őrült sebességgel, mindig új trükköket keresve. Bár tevékenységük nem illegális, mégis rendbontónak számít, és a rendet biztosító egyenruhások többnyire tehetetlenek velük szemben. A workshop keretében a két csoport annak fogott neki, hogy képességeiket közösen, ugyanazon célért használva valósítsanak meg egy koreográfiát, amelyben mindkét fél azt adja, amiben a legjobb: a rendőrök az alakzat-formálásban, a parkour-osok az akrobatikában. Alapvetőnek hitt ellentétek kérdőjeleződtek meg, sikerült felfüggeszteni a mindennapok rutinját: a rendőrök kimenőt kaptak a funkcionális fegyelemből, a fiatalok meghívót arra, hogy kilépjenek a városi bozótharcból.

A workshopok helyszínei szimbolikusak: a több mint harminc éve be nem fejezett sportcentrum az állam által formált közösség szétesésének tanúja, a Łucznik lőszergyár pedig az 1976-os munkáslázadás egyik gyújtópontja volt. Radom város kiemelt szerepet játszott az állami szervek által brutálisan visszaszorított lázadásokban – évtizedekkel korábban ugyancsak a szabadságért való küzdelemben.


Az OFF-Biennále 2017-es kiadásának fő együttműködő partnere a lipcsei GfZK – Galerie für Zeitgenössische Kunst. Az együttműködés támogatója a Német Szövetségi Kulturális Alap és az Adam Mickiewicz Intézet.


Részt vevő művészek: Jałowiński, Dominik; Wysocki, Piotr

Részt vevő kurátorok: Az OFF-Biennále kurátori csapata


nyitva tartás: kedd–péntek: 12:00–18:00


Kapcsolódó programok:

Run Free, megnyitó - 10.13 2:00

Aki bújt, aki nem program