09.30
2:00
Aki bújt, aki nem Esemény

A csendrendelet

köztéri előadás

Helyszín: városszerte

Mottó: „Ne mentsd a bőröd, bújj ki belőle és vidd vásárra”.

A csendrendelet című darab egy köztéri demonstráció alternatív formája. Egy társulat járja Budapest utcáit. Egy 3 m hosszú, tojás formájú többszemélyes megafont tolnak maguk előtt. Zajt csapnak. Forgalmasabb tereken állnak meg és szavalókórusként adják elő egy csoport biztonsági őr átváltozásáról szóló darabjukat. A biztonsági rend tagjai arra esküsznek fel, hogy visszaadják a hangot azoknak az embereknek, akiktől korábban elvették. Jelenlétükkel ez a csoport önmagában bizonyítani fogja, hogy ma Budapesten az utca és a köztér igenis lehet a szabad önkifejezés tere.

Az utcán előadott darabban a szavalókórus elbeszéli a biztonsági őrök átváltozásának eredetét: ahogy csodával határos módon bevetés közben ráébrednek arra, hogy mindeddig a hatalom tudatlan verőlegényei voltak csupán. A hatalmasok nevében keltettek félelmet és némították el embertársaikat. A biztonságiak felismerésük következtében szembefordulnak a sorsukkal, és elhatározzák, hogy visszaadják a hangot az embereknek. Ebben segíti őket a csodatevő szótojás, amiben újjászületik és felerősödik a hang. A biztonságiak felesküdnek, hogy megóvják a tojást és elviszik az emberekhez az utcára, hogy hirdessék az igét.

Katarina Šević és László Gergely (Tehnica Schweiz) képzőművészek az elmúlt tíz évben számos alkalommal dolgoztak együtt. Közös munkáikat tárgyegyütteseken, hozzá kapcsolódó performatív helyzeteken és eseményeken keresztül valósítják meg szöveg vagy narráció rendszeres hozzákapcsolásával. Műveik kiállítóterek helyett gyakran köztereken kerülnek bemutatásra. A művészeket a környezetükben és korunkban fellelhető társadalmi dichotómiák foglalkoztatják, és az alkotói módszereiket komplex munkafolyamatokra alapozzák.

Támogatók:
Az OFF-Biennále 2017-es kiadásának fő együttműködő partnere a lipcsei GfZK – Galrerie für Zeitgenössische Kunst. Az együttműködés támogatója a Német Szövetségi Kulturális Alap.

Részt vevő művészek: László Gergely (Tehnica Schweiz); Šević, Katarina

Részt vevő kurátorok: Az OFF-Biennále kurátori csapata


Halas Dóra, zeneszerző; a Soharóza kórus; Peer Krisztián, költő; Simó Krisztián és Várnai Balázs, színészek; A Tárna Hősei Társulat

Útvonal:

13:00 Rákóczi tér

13:30 Blaha Lujza tér

15:30 II. János Pál pápa tér

16:00 Keleti pályaudvar

Aki bújt, aki nem program