10.03- 10.29
Aki bújt, aki nem Kiállítás

Gazemberek testvérisége (Towarzystwo Szubrawców)

Helyszín: Viltin Galéria
1061 Budapest, Vasvári Pál u. 1.

A 2006 óta aktív, lengyel-iráni/amerikai művészkollektíva egymástól látszólag távol eső kulturális jelenségekkel foglalkozik. Elsősorban arra a hatalmas területre koncentrál az anonim művészekből álló csoport, mely az egykori berlini faltól keletre, a kínai Nagy Faltól pedig nyugatra helyezkedik el az európai és ázsiai kultúrák találkozásánál, a legkülönfélébb történeti hagyományok és társadalmi szokások metszetében. Munkáik köznapi tárgyak, archív dokumentumok és nyelvi jelenségek mentén, gyakran az abszurd humor segítségével fejtenek fel társadalmi folyamatokat és történelmi összefüggéseket.

A Slavs and Tatars ezúttal egy olyan installációt mutat be, mely tulajdonképpen nem más, mint egy savanyítólé-bár. A címet – Gazemberek testvérisége (Towarzystwo Szubrawców) – egy a 19. századi, azóta jobbára elfeledett, Vilniusban működő irodalmi társaságtól kölcsönözték. A társaság ironikus, maró gúnnyal megírt szatíráiról vált híressé, melyek a romantikus nemzedék fontoskodó, vátikus és nacionalista érzelmektől fűtött beszédmódjával szemben kívántak fellépni. A Slavs and Tatars saját művébe emeli a társaság jellegzetesen hétköznapi nyelvezetét, egy afféle „utcakő-prózát”, valamint a nemzeti identitás kérdését is kozmopolita nézőpontjukból szemléli.

Így kerülhet az installációba egy évszázados konyhai praktika, a savanyítás, ami itt az anyaország és a hatalom romantikus képzeteinek fermentálására, megerjesztésére szolgál. A Pickle Politics (Savanyúság-politika) című műegyüttesük főszereplője maga a savanyúság mint a kelet-európai országok nemzeti identitásainak és büszkeségének rekvizituma. Savanyúság helyett azonban inkább fanyar humor jellemzi, ahogyan a projekt egyes művei a paternalisztikus, nacionalista vágyálmokat mutatják be: a bevált népi gyógymódot a hatalom delíriumából való feleszmélés józanító italaként reklámozzák. A megnyitó napján különböző savanyítóleveket lehet majd megkóstolni a kelet-európai patriotizmus pátoszának ellenszereként.

nyitva tartás: kedd–péntek: 13:00–18:00, szombat: 11:00–17:00, vasárnap–hétfő: zárva

Támogatók: Amerikai Nagykövetség, Adam Mickiewicz Intézet, VILTIN Galéria

Részt vevő művészek: Slavs and Tatars

Részt vevő kurátorok: Az OFF-Biennále kurátori csapata

kurátor asszisztens: Gyöngy Orsolya, Sütöri Laura

Kapcsolódó programok:

Gazemberek testvérisége (Towarzystwo Szubrawców), megnyitó - 10.03 2:00
Gazemberek Testvérisége - tárlatvezetés a Slavs and Tatars-zal - 10.19 2:00
The Tranny Tease - 10.19 2:00

Aki bújt, aki nem program