10.13
2:00
Esemény

„Mindig virágzik valami” – Közösségi Méz kiadványbemutató

kiadványbemutató / performansz-előadás / beszélgetés / mézkóstoló

Helyszín: LUMEN
1080 Budapest, Horánszky u. 5.

Társadalmi elkötelezettség, közösségi méz, koncept múzeum.

A frankfurti finger művészcsoport (Florian Haas/Andreas Wolf) és Erdődi Katalin kurátor 2013-ban a Műcsarnok hátsó teraszán nyitották meg Budapest első városi méhészetét, amely a kortárs művészetet ötvözte egy társadalmilag elkötelezett, közösségi kezdeményezéssel. Az általuk elindított közel negyven főt tömörítő „vegyes méhészcsoport” különböző hátterű és élethelyzetű embereknek adott lehetőséget arra, hogy együtt tanuljanak a városi méhészkedésről, és egy helyi méhész közreműködésével gondozzák a Közösségi Méz méhcsaládjait. A kaptárak tetején nyílt meg az „Új múzeum méheknek”, amely hat héten át tematikus, méhléptékű kiállításokkal várta látogatóit. Jobban értenek a méhek a demokráciához, mint mi? Együk meg őket? A kiállítások az emberi és méhtársadalmak összefüggéseit feszegették: a méhdemokrácia és rajintelligencia jelenségein keresztül aktuális politikai változásokra kérdeztek rá, míg a globális élelmezési válság kapcsán a rovarevésről indítottak szavazást a látogatók körében. A múzeum alapításával az autonómiáját akkoriban elvesztő Műcsarnok helyzetére és a Városligetben tervezett múzeumnegyed visszásságaira is igyekeztek reagálni a művészek: kinek milyen múzeumra van szüksége? Hogyan válhat egy művészeti intézmény - pl. a benne zajló méztermelésen keresztül - önfenntartóvá?

A Közösségi Méz 2017-ben megjelenő zárókiadványa esszékkel, interjúkkal, versekkel, mézbor recepttel és Budapest méhlegelőit jelölő térképpel ad betekintést ezekbe a művészeti és méhészeti folyamatokba.

A kiadványbemutató a finger csoport, Erdődi Katalin kurátor, a vegyes méhészcsoport és Christiane Erharter, bécsi kurátor közreműködésével valósul meg, aki „Méhek a művészetben” előadásával egy tágabb művészeti kontextusban helyezi el a Közösségi Mézet. A programot kötetlen beszélgetéssel és elmaradhatatlan mézkóstolóval és mézbor-fröccsel zárjuk!

Szervező intézmény: Közösségi Méz, http://kozossegi-mez.tumblr.com, https://www.facebook.com/kozossegimez/

A kiadványbemutató az Erste Stiftung támogatásával valósul meg.

A Közösségi Méz támogatói: MitOst e.V., Schering Alapítvány, Erste Stiftung, ifa – Institut für Auslandsbeziehungen. A kezdeményezés a Schering Alapítvány és MitOst Egyesület közös szervezésében megvalósuló 2013. évi kultur-im-dialog.moe verseny nyertes projektje volt.

Részt vevő művészek: Finger group

Részt vevő kurátorok: Erdődi Katalin

Projektmunkatárs: Kallós Viola