Programok

Szmogkóstolás

Harapni lehet a levegőt!

Esemény

04.24 20:00

online esemény

Részt vevő művészek: The Center for Genomic Gastronomy

Partner: Levegő Munkacsoport, Zöld Kapcsolat Egyesület

Kóstolj bele a levegőbe!

A MENÜ imaginaire kiállítás első online kísérőeseménye a The Center for Genomic Gastronomy 2011 óta zajló, és az elmúlt napokban Magyarországon is megvalósult Szmogszüret című kreatív levegőminőség-mérés projektjének bemutatója. Egy interaktív online esemény keretében a három magyar helyszínről habcsókok formájában begyűjtött légszennyezettségi mintákat a Center for Genomic Gastronomy és a Levegő Munkacsoport rövid prezentációit követően közösen összekóstoljuk, és a résztvevő önkéntesekkel, a nézőkkel és a kiállítás kurátoraival elemezzük ki.

A magas szennyezettségi mutatókkal rendelkező helyszínekről „szüretelt” levegőt tartalmazó habcsók az adott kerület, város vagy ország levegőjének minőségét ezúttal szájon át teszi érzékelhetővé, megkóstolhatóvá. Mivel a tojáshab közel 90%-ban levegőből áll, a hab felverése során a tojásfehérje gyakorlatilag csapdába ejti a levegőt habbuborékok formájában, így a habcsókra egyfajta levegő-archívumként is tekinthetünk. 

A Center for Genomic Gastronomy többek között New York-ban, Washingtonban, Bengaluruban és Hong Kongban mutatta be a projektet, szmogszüretre került sor Pekingben, Barcelonában, Londonban, Perthben, Portóban és Mumbaiban is. A magyarországi gyűjtést a MENÜ imaginaire kiállítás helyszínéhez közeli Blaha Lujza téren, a Normafánál és a miskolci Búza téren végeztük el, utóbbi a földrajzi elhelyezkedése és meteorológiai adottságai miatt fokozottan veszélyes légszennyezettségi mutatókkal rendelkezik. A kiválasztott lokációkon a Levegő Munkacsoport és a Zöld Kapcsolat Egyesület környezetvédő civil szervezetek együttműködésével végeztünk levegőminőségi méréseket. 

A Szmogszüret közérthető és frappáns formában teszi tudatosan érzékelhetővé a légszennyezés globális jelenségét. Az alkotók a minden alkalommal helyspecifikus karaktert öltő projektre trójai falóként is utalnak, hiszen egyes esetekben a szmoghabcsókot a politikai nyomásgyakorlás kreatív eszközévé avatva, politikusoknak, nagyvállalatok munkatársainak és más döntéshozóknak is felszolgálták már abban a reményben, hogy az új típusú szenzoriális találkozás a szennyezett levegővel felelősebb döntéshozatalra készteti majd őket.

A csoport a projekt keretén belül bevezette a terroir fogalmából kiindulva az aeroir kifejezést. A többek között a borászatban használt terroir önálló karakterrel rendelkező vidéket, szülőföldet jelent. A borok nyelvén a terroir azt a felismerhető, egyedi jelleget, illat- és ízvilágot jelenti, amely az adott talaj, mikroklíma és fekvés megismételhetetlen találkozásából kerekedik ki. Az aeroir pedig az adott környezetre és ökoszisztémára jellemző illat, íz és az ezeket létrehozó - az egészségre részben káros – összetevők halmaza.

A projekt bemutatása a COVID-19 pandémia idején különös aktualitással bír: egyes városokban a széleskörű karantén és a szociális távolságtartás bevezetése következtében, többek között a lakóhely és a munkahely közötti ingázás, valamint a légiközlekedés mértékének csökkenéséből kifolyólag jelentősen csillapodott a légszennyezettség. Míg például Indiában és Észak-Afrikában stagnált vagy magasabb lett – vagy a helyi döntések eredményeképpen, vagy pedig azért, mert a északi/nyugati országok által fogyasztott javak megtermelése ki van szervezve, és légszennyezés így az ottani területek ökoszisztémáit terheli.

Az esemény a Zoom platformon kerül megrendezésre, regisztráció: buroimaginaire@gmail.com

Az érdeklődők a szmoghabcsók-összeállításokat a MENÜ imaginaire kiállítás helyszínén vehetik át díjmentesen április 23-án és 24-én 14 és 19 óra között. A szmoghabcsókok egy konceptuális művészeti projekt részei, saját felelősségre fogyaszthatóak el. A habcsókok tojást, sót, porcukrot és keményítőt tartalmaznak.

A projekt az OFF-Biennále Budapest 2020 keretében jött létre, a MENÜ imaginaire kiállítás kísérőeseménye.

További info: https://www.facebook.com/event...

Kapcsolódó programok:

14:00| 04.23
MENÜ imaginaire