09.30- 10.22
Kiállítás

Taking Time

Helyszín: ImagineBudapest / Budapest Point
1053 Budapest, Királyi Pál u. 18.

Mi köti össze a torinói Fiat autógyárat, a berlini Tégeli-tó védett szigetét és az egykori koppenhágai katonai bázist? A kommunikáció, az oktatás és az önkormányzatiság három figyelemre méltó kísérlete a múlt században bontakozott ki valódi demokratikus elveken alapulva, máig ható jelentőséggel.

A demokratikus struktúrák felépítése és megszilárdítása lassú folyamat, társadalmi elsajátítása évtizedekben mérhető. Ezzel szemben a demokratikus viszonyok szisztematikus felszámolása néhány év leforgása alatt véghezvihető.

A kiállítás a demokratikus építkezés folyamatára koncentrál három társadalmi kísérlet képzőművészeti feldolgozásának bemutatásával.

Giulia Bruno munkájának kiindulópontja a 19–20. század egyik legígéretesebb nyelvi kísérlete, a mindenki számára egyenjogú nyelvhasználatot biztosító eszperantó nyelv és világközösség vizsgálata. Vásárhelyi Zsolt és Simon Kati a weimari köztársaság reformpedagógiai kísérleteként alapított Schulfarm Insel Scharfenberg portréját rajzolja meg, és az oktatás segítségével történő demokratikus társadalomépítésről rögzít benyomásokat. Nicoline van Harskamp pedig a szabadság és a konszenzusos demokrácia kérdéseivel foglalkozik Christiania szabad város társadalmának vizsgálatán keresztül.

Szervező intézmény: A Critique & Culture e. V.

támogatók: Goethe Intézet, Mobil Audio and Light Kft., ImagineBudapest, ZÖNOTÉKA, Berlin, Szick László és Vásárhelyi Ágnes. 

Az OFF-Biennále 2017-es kiadásának fő együttműködő partnere a lipcsei GfZK – Galerie für Zeitgenössische Kunst. Az együttműködés támogatója a Német Szövetségi Kulturális Alap.

Köszönet: Köszönet a művészeknek, és mindazoknak, akik segítettek a kiállítás megvalósításában. Külön köszönet a budapesti Goethe Intézet, a Mobil Audio and Light Kft., az ImagineBudapest, a berlini ZÖNOTÉKA, Szick László és Vásárhelyi Ágnes támogatásáért.

Részt vevő művészek: Bruno, Giulia; van Harskamp, Nicoline

Részt vevő kurátorok: Simon Katalin; Vásárhelyi Zsoltnyitva tartás: hétfő-péntek: 9:00–17:00, csütörtök: 9:00–20:00, szombat: 10:00–14:00

Kapcsolódó programok:

Az Állam - 09.30 2:00
Taking Time / A Critique & Culture e. V. kiállítási projektje megnyitó - 09.30 2:00