10.01
2:00
Aki bújt, aki nem Esemény

Valahol Európában van egy állatközönség!

performansz

Helyszín: A Vasas Szakszervezeti Szövetség székháza
1086 Budapest, Magdolna u. 5.

Marvin Gaye Chetwynd ma az egyik legismertebb performanszművész. Munkái a különböző emberek közti kapcsolatok megteremtésén alapulnak. Performanszaihoz többek között élénk képiséget és hátteret, valamint saját készítésű jelmezeket alkot, amelyek mindegyike a közönség bevonódását szolgálja. Lehengerlő és magával ragadó módszereivel a művész darabjai komoly témákkal képesek szembesíteni a résztvevőket.

Marvin Gaye Chetwynd az OFF-Biennále felkérésére készített performansza Radványi Géza Valahol Európában (1948) című filmjének feldolgozása Budapesten élő gyermekekkel és fiatal felnőttekkel. A gyerekszereplők a történet megelevenítésén túl aktív szerepet vállalnak a közönség bevonásában is. A film jelenetei és komoly témái – amelyeket a résztvevő gyerekek maguk értelmeznek és alakítanak ki – némajátékon, színes állatjelmezeken és vetítéseken keresztül kelnek életre. Az együttműködésen alapuló performanszprojekt keretében egy budapesti gyermekotthonnal egy workshop és egy zártkörű előadás is megvalósul.

A performansz alapjául szolgáló film, a Valahol Európában egy klasszikus magyar film,  amely a második világháborút követő években játszódik. A történet egy árva gyermekekből verbuválódott banda életét követi reménytelennek tűnő helyzetükből kiindulva egészen a szabadság, a felhatalmazás, a hovatartozás érzésének újbóli felfedezéséig. A film egy gyermekköztársaság formájában működő árvaház, a Gaudiopolis (1945–1950) igaz és különleges történetén alapszik, amelyet Sztehlo Gábor lelkész hozott létre Budapesten. A Gaudiopolis tagjai közül egyébként  többen is szerepeltek színészként a filmben.

Támogatók:
Az OFF-Biennále 2017-es kiadásának fő együttműködő partnere a lipcsei GfZK – Galrerie für Zeitgenössische Kunst. Az együttműködés támogatója a Német Szövetségi Kulturális Alap. 
Hope Scott Trust

Projektpartner: Giovanhill Baths, Glasgow; Glasgow Women’s Library

Együttműködő partner: Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest

Külön köszönet: Vaskuti Gergely és a Bokréta Lakásotthoni, Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola

Részt vevő művészek: Chetwynd, Marvin Gaye

Részt vevő kurátorok: Az OFF-Biennále kurátori csapata

Közösségfejlesztő: Sztripszky Hanna
Kurátorasszisztensek: Árva Judit, Feigl Fruzsina

Kapcsolódó programok:

Játékok népe - 09.29 2:00

Aki bújt, aki nem program