Programok

Vladan Joler tárlatvezetése | Egy automatizált jelen allegóriái

Esemény

05.29 15:00

Óbudai Gázgyár – Elektromos Központ / Graphisoft Park Graphisoft Park 1031 Budapest, Gázgyár u.

Részt vevő művészek: Vladan Joler

Angol nyelven / in English

Vladan Joler szerb kutató és művész angol nyelvű tárlatvezetést tart az Egy automatizált jelen allegóriái című kiállításon. A járványügyi szabályozásokat betartva az eseményen védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt, a kiállítótérben maszk viselése kötelező.

Vladan Joler egyéni kiállítása az Igor Metropol és az OFF-Biennále Budapest 2021 együttműködésében valósul meg az Óbudai Gázgyárban. A kiállítás Joler egyedülálló vizuális nyelvén keresztül hívja fel a figyelmet az információs technológia egyre erősödő befolyására, mely tendencia az OFF-Biennále következő kiadásának Levegőt! című tematikájába is illeszkedik.


Egy automatizált jelen allegóriái – Vladan Joler egyéni kiállítása

A levegő páratartalma, ahogy a légnyomás is, hat a felhők képződésére, akár az időjárásról, akár az információs technológia infrastruktúrájáról beszélünk. Előbbi esetén a kapcsolat közvetlen, míg utóbbinál a megfoghatatlan felhőt fenntartó, nagyon is kézzelfogható hálózat csak részben függ a földi viszonyoktól, például a klímától.

A teljes bolygót átszövő digitális gyökérzet hajtásai a földrajzi beágyazottságtól nem független, ugyanakkor nem a newtoni abszolút tér által meghatározott politikai és szociális dimenziót határoznak meg, aminek közvetlen megjelenítése elképzelhetetlen. Vladan Joler kutatásra és metafora-képzésre épülő munkái a digitális infrastruktúrát és annak láthatatlan összefüggéseit könnyen áttekinthető vizuális nyelv segítségével térképezik fel. Joler esetenként egy adott terület szakértőjével együttműködésben hozza létre átfogó infografikáit, például a mesterséges intelligencia anatómiája, a neurális hálózatok szerkezete, vagy a megfigyelés kapitalizmusának társadalmi és politikai vonatkozásai kapcsán. Interdiszciplináris módszertanában többek között az adatbányászat, a térképészet, az oknyomozó újságírás, az adatvizualizáció és a kritikai design eszközei keverednek.

Az információs technológia hálózatos kiépítésének előfeltétele az iparosodás és az elektromos áram elterjedése volt. A volt Óbudai Gázgyár elektromos központja nem csak a kiállítás helyszínéül szolgál, hanem az automatizáció gyökereinek mementója is egyben.