Projektek

Egy automatizált jelen allegóriái

Vladan Joler egyéni kiállítása

A levegő páratartalma, ahogy a légnyomás is, hat a felhők képződésére, akár az időjárásról, akár az információs technológia infrastruktúrájáról beszélünk. Előbbi esetén a kapcsolat közvetlen, míg utóbbinál a megfoghatatlan felhőt fenntartó, nagyon is kézzelfogható hálózat csak részben függ a földi viszonyoktól, például a klímától. 

A teljes bolygót átszövő digitális gyökérzet hajtásai a földrajzi beágyazottságtól nem független, ugyanakkor nem a newtoni abszolút tér által meghatározott politikai és szociális dimenziót határoznak meg, aminek közvetlen megjelenítése elképzelhetetlen. Vladan Joler kutatásra és metafora-képzésre épülő munkái a digitális infrastruktúrát és annak láthatatlan összefüggéseit könnyen áttekinthető vizuális nyelv segítségével térképezik fel. Joler esetenként egy adott terület szakértőjével együttműködésben hozza létre átfogó infografikáit, például a  mesterséges intelligencia anatómiája, a neurális hálózatok szerkezete, vagy a megfigyelés kapitalizmusának társadalmi és politikai vonatkozásai kapcsán. Interdiszciplináris módszertanában többek között az adatbányászat, a térképészet, az oknyomozó újságírás, az adatvizualizáció és a kritikai design eszközei keverednek. 

Az információs technológia hálózatos kiépítésének előfeltétele az iparosodás és az elektromos áram elterjedése volt. A volt Óbudai Gázgyár elektromos központja nem csak a kiállítás helyszínéül szolgál, hanem az automatizáció gyökereinek mementója is egyben.


Nem akadálymentes helyszín.

Részt vevő művészek: Vladan Joler

Részt vevő kurátorok: Nolasco-Rózsás Lívia

Kurátorasszisztens: Viski Noémi

Támogatók: Summa Artium

Együttműködő partner: Igor Metropol, Graphisoft Park

Időpont 04.23 - 05.30

Nyitvatartás / Opening hours:

Csütörtök-Péntek / Thursday-Friday: 14.00 – 19.00

Szombat / Saturday-: 11.00 – 18.00

Vasárnap / Sunday: 11.00 – 16.00