Projektek

Aerocene: Museo Aero Solar

Az Aerocene Explorer felfújható, lebegő szobor, amely fosszilis energiák nélkül, pusztán a Nap és a szél energiáját használva emelkedik a magasba. Mi történne, ha nem a természetet kihasználva, beszennyezve, hanem annak erőivel együttműködve utaznánk? Hogyan segítheti a legmodernebb tudomány, az emberi együttműködés és a művészet, hogy visszataláljunk a harmóniához a természettel?

A művet a Massachusetts Institute of Technology (MIT) meteorológus kutatóival fejlesztette ki Tomas Saraceno. A tudományos megfigyeléseiről és lenyűgöző installációiról ismert Saracenót a világ legbefolyásosabb művészei között tartják számon. Az általa kezdeményezett tudományos-művészeti kutatóműhely, az Aerocene művészek, designerek, társadalom- és természettudományos kutatók együttműködéseként hoz létre a fosszilis energiakrízisre reagáló projekteket.

Lebegő szobor Budapest fölött? A közösségi események vagy épp klímatüntetések keretében felengedett szobor a környezet légköri paramétereit használja és azok mérésére is alkalmazható. A fosszilis források kimerülése utáni állapotot vizionálja és elgondolkodtat, hogy miként  hat a mobilitás az életmódunkra. 

A projekt egyik változata az Alberto Passavento és Saraceno által kezdeményezett Museo Aero Solar (2007– ), amely a helyi közösségeket vonja be, hogy használt nejlonszatyrokból közös munkával alkossák meg saját ballonjukat, amelyet aztán felreptetnek a levegőbe.  

Mivel az Aerocene akciók erősen időjárás-függőek az esemény(ek) konkrét időpontját csak pár nappal előtte tudjuk véglegesíteni. Információért iratkozz fel  hírlevelünkre vagy kövess minket a Facebookon!

Projekt menedzsment: Feigl Nóra, Somogyi Hajnalka, Horváth Gideon

Partner: Aerocene Foundation, Berlin

Támogató: Goethe Intézet

Kapcsolódó programok: