Programok

Közösen kihordani

Péli Tamás: Születés

Kiállítás

06.08 - 09.26

BTM - Budapesti Történeti Múzeum

Részt vevő művészek: Péli Tamás

Részt vevő kurátorok: György Eszter; Szász Anna Lujza; Szűcs Teri

Felkért szakértők: Bak Árpád, Bernáth Gábor, Bogdán Mária, Csikós Marina, Daróczi Ágnes, Fedorkó Boglárka, Junghaus Tímea, Kalla Éva, Káli-Horváth Kálmán, Kovács Éva, Kőszegi Edit, Molnár István Gábor, Petrik Tímea, Raatzsch Jenő André, Révész Emese, Rézműves Melinda, Róka Enikő, Suha Nikolett, Szuhay Péter

Installáció: Kaszás Tamás

Grafikai design: Kristóf Krisztián

Támogatók: Az Európai Unió Kreatív Európa programjának társfinanszírozásával, Budapest Főváros, Goethe Intézet

Partner: BTM - Budapesti Történeti Múzeum

Péli Tamás Születés című hatalmas alkotása több tekintetben is páratlan jelentőségű mű. A megközelítőleg 41 négyzetméteres, pozdorjalapra festett pannót Péli Tamás 1983-ban fejezte be, tanítványai – köztük Szentandrássy István – közreműködésével. A Születés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tanács megrendelésére készült, és az egykori tiszadobi Andrássy kastélyban működő Gyermekváros néven ismert gyermekotthon ebédlőjének falára került. A kastély szállodává alakítása során, 2011-ben a pannót eltávolították, és négy darabra bontva a nyíregyházi Jósa András Múzeumba szállították. A múzeum folyosóján állt lefedve – biztonságos körülmények között, de láthatatlanul.

Az OFF-Biennále és a Budapesti Történeti Múzeum közreműködésével megvalósuló Közösen kihordani című kiállítás célja nem csak a pannó láthatóvá tétele, hanem hogy a kép bekerüljön a nyilvános – beszélgetések és értelmezések során létrejövő – közösségi térbe.

Péli Tamás Születés-pannóján több nagy, összefonódó elbeszélés alakjai kapcsolódnak egyetlen kompozícióba. A mű középpontja egy képzelt-megálmodott roma teremtésmítosz, melyet egyfelől a magyar roma történelem szimbolikus figuráin keresztül elbeszélt epizódok, másfelől egy újabb genezis – a formálódó magyar roma értelmiség – szereplői vesznek körül. A háromszoros születésben egy nép, egy történelmi elbeszélés és az alkotói által egy kultúra jön létre, s ennek a háromszoros teremtésnek a metszéspontja, manifesztációja Péli gigantikus műve.    

A közös kihordás célja az is, hogy dialógust kezdeményezzünk a 2011 óta elraktározott mű végleges elhelyezéséről – egy olyan térben, ahol majd nem csak a festmény nyerheti vissza a művészettörténeti értékéhez méltó módon a láthatóságát és látogathatóságát, hanem az a történelmi-polgárjogi narratíva is, amelyet megtestesít, s amelynek egyben egyik alapító alkotása. 

A megnyitó napján három, a műhöz különböző módon kötődő meghívott fog tárlatvezetést tartani, és megosztani gondolatait a festményről és az életműről. A tárlatvezetéseket tartja: Daróczi Ágnes, Fedorkó Boglárka és Németh Gábor. A tárlatvezetéseken való részvétel regisztrációhoz kötött. BETELT!

Kapcsolódó programok:

|
RomaMoMA