OFF-Neked

Az OFF csapatának célja, hogy megmutassa, a kortárs képzőművészet érzékeny, éleslátó, kritikus hangokkal teli, izgalmas és figyelemre méltó művészeti ág, amely hozzájárul ahhoz, hogy a sokunkat foglalkoztató aktuális kérdésekre releváns válaszokat adhassunk. Mindenkihez szólunk, aki nyitott és gondolkodó kultúrafogyasztó.

Művészetpedagógiai programjainkat ezért úgy állítottuk össze, hogy a kínálatban mindenki megtalálhassa a szervezett módját annak, hogy saját tapasztalatokat szerezzen arról, hogy a kortárs képzőművészet miként járulhat hozzá egy demokratikus társadalom működéséhez. A programok kiindulópontja az, hogy a résztvevőre nem befogadóként, hanem partnerként, adott esetben társalkotóként tekint, és a részvétel lehetőségéhez minden esetben a játék keretét kínálja fel.


Tárlatvezetések

A Biennále 5 hete alatt rendszeres tárlatvezetésekre, városi sétákra és kerékpáros túrákra várjuk az érdeklődőket. A művészeti produkciót legközelebbről ismerő művészek és a kurátorok mellett olyan tárlatvezetőket is felkérünk, akiket eddig nem láthattunk ebben a szerepben.


Workshopok iskolásoknak

A művészet az OFF szerint a társadalmi változás laboratóriuma: új megvilágításba helyezi az ismerős dolgokat, megtöri a gondolkodási és cselekvési rutinokat, eltávolítja, ugyanakkor megközelíthetővé teszi a korábban észrevétlent.

A workshopokon azt vizsgáljuk, hogy a kortárs művek megközelítési módjai miként járulnak hozzá új gondolatok, tervek megszületéséhez, az előítéletek lebontásához, a korlátokat áthágó egyéni és közösségi lehetőségek felismeréséhez. Egy-egy konkrét műalkotás mire inspirál minket, mi az a hasznos tudás, amihez a műalkotás révén hozzájuthatunk?

Elsősorban a közoktatásban részt vevő diákokat, tanodás és magántanulói csoportokat várunk. A részvétel ingyenes. Részletes tájékoztató az edukacio@offbiennale.hu címen kérhető. További információ és bejelentkezés a honlapon.


Gaudiopolis Műhely (gyerekkiállítás és workshopok)

Gaudiopolis léte a túlélés biztosításán túl az oktatás, a játék és a közösségépítés hármas rendszerében zajlott. E fogalmak mentén szerveződik egy mini kiállítás és közösségi tér, amelynek alkotói, létrehozói és szereplői olyan gyerekek, akiknek a sorsa sokban hasonlít az egykori gyerek-köztársaságot létrehozó társaikéhoz. Kiindulópontként itt is a Biennálén bemutatott művészi produkciók szolgálnak, amelyek  lehetőséget teremtenek arra, hogy a gyerekek ne csak reagáljanak a felnőttek – művészeti alkotások, projektek által képviselt – felvetéseire, de át is szabják, felül is írják, vagy akár érvénytelenítsék is azokat.  A workshopok és foglalkozások zártkörűek, de a közös munka során létrejött alkotásokat, a tervek és ötletek lenyomatait a közönség számára is bemutatjuk a gyerekkiállításon. A kiállítással az is célunk, hogy felmutassuk azokat az erőfeszítéseket, energiákat, az egész társadalom számára hasznos, értékteremtő munkát, amit a civil közösségek (tanodák, egyesületek) a hátrányos helyzetű gyerekekkel közösen végeznek. A pilot-jelleggel, kis létszámú csapattal megvalósuló Műhelyt a későbbiekben rendszeres, hosszú távú programként képzeljük el.


Programok


Támogatók:
Az OFF-Biennále 2017-es kiadásának fő együttműködő partnere a lipcsei GfZK – Galrerie für Zeitgenössische Kunst. Az együttműködés támogatója a Német Szövetségi Kulturális Alap.
Erste Stiftung