10.17- 10.19
OFF-Neked

A MI VÁROSUNK – DRÁMAPEDAGÓGIAI WORKSHOP

Helyszín: Centrális Galéria, Blinken OSA Archívum
1051 Budapest, Arany János u. 32.

Gaudiopolisban képviseleti demokrácia működött elnökkel és miniszterelnökkel, saját alkotmánnyal és törvényekkel. A gyerekek maguk szervezték kulturális programjaikat, könyvtárat alapítottak, szabad választás alapján szakmát tanulhattak, önkéntesen dolgozhattak is. Pénzük a Gapo-dollár volt, árfolyamát a villamosjegy ára határozta meg. Gaudiopolis egy gondolkodó, kritikus és önellátó közösség volt, amely (főleg a háború alatti és utáni kaotikus állapotokat figyelembe véve) különösen haladó és kiegyensúlyozott társadalmi szerveződésnek bizonyult.

Utóbbi ellentmondást továbbgondolva, drámapedagógiai játék során a diákoknak egy képzelt gyermekköztársaság tagjaiként kell egy, a teljes közösséget érintő konfliktust megoldaniuk két különböző perspektívából: egy demokratikus és egy diktatórikus közösség tagjaként. A szituációt karakterkártyák határozzák meg, de azon túl a játék kimenetele teljes mértékben a résztvevőkön múlik. A foglalkozás során a diákok megismerhetik Gaudiopolis történeti hátterét, közösen gondolkodhatnak a demokrácia és a diktatúra fogalmáról, és gyakorlatban is kipróbálhatják, milyen polgárként, miniszterként, újságíróként vagy éppen bíróként részt venni az egész közösséget érintő döntésekben.

A foglalkozásokat vezeti: Szirony Szabolcs és Kövecsi Anikó (drámapedagógiai tanácsadó: Balogh Rodrigó)

Október 17. kedd 10:00 / 13:00 (2 órás blokkokban, csoportonként max. 30 fő)

Október 18. szerda 10:00 / 13:00 (2 órás blokkokban, csoportonként max. 30 fő)

Október 19. csütörtök 10:00 / 13:00 (2 órás blokkokban, csoportonként max. 30 fő)

A részvétel ingyenes. Jelentkezési határidő: 2017. október 13.

Regisztráció: Kövecsi Anikó (kovecsia@ceu.edu) 327-3250
A limitált létszám miatt javasolt a korai jelentkezés! Regisztráció érkezési sorrendben. Kérjük, pontosan adják meg az iskola nevét, a létszámot, a kiválasztott időpontot és a tanár elérhetőségét (telefonszámot kérünk).

Részt vevő kurátorok:

Kapcsolódó programok:

Valahol Európában - 09.29 2:00
Valahol Európában, megnyitó - 09.29 2:00
Vezetett túrák diákoknak a Valahol Európában – GAUDIOPOLIS c. kiállításban - 10.09 2:00