Projektek

HÍRDALCSOKOR

Alicja Rogalska, Erdődi Katalin, Annus Réka és a Kartali Asszonykórus együttműködése

„Nem cukorból vagyunk, hanem betonból.” (Kartali Asszonykórus)

Ha a média nem számol be a vidék, a falvak valóságáról, másnak kell átvennie ezt a szerepet. A HÍRDALCSOKOR Magyarország gazdag népi, elsősorban népzenei hagyományából merít és különböző generációkhoz tartozó nők tapasztalatain keresztül beszél a vidéki élet kihívásairól. Alicja Rogalska, Londonban élő lengyel képzőművész, Erdődi Katalin kurátor és Annus Réka népdalénekes a Kartali Asszonykórussal dolgoztak együtt a Pest megyei nagyközségben. Közös munkájukban az alkotói folyamat célja a népdalkör repertoárjában szereplő dalok átköltése — újragondolása és aktualizálása — volt úgy, hogy az új szöveg a kórustagok élethelyzetét és mindennapjait, az általuk fontosnak tartott kérdéseket, témákat dolgozza fel.

A Kartali Asszonykórus tagjai a közösen átköltött népdalokon keresztül mesélnek politikai és társadalmi rendszerváltásokról, valamint a falusi életmód terén bekövetkezett változásokról, amelyben az egyetlen állandó tényező számukra a mindennapos kemény munka valósága, amelyet éleslátóan és humorral énekelnek meg. A HÍRDALCSOKOR a hagyományos Galga-menti dalokat mai szövegekkel párosítja, a személyes élettörténeteket a közösségibb, például a falu jövőjét érintő kérdésekkel fűzve össze. A projekt ahelyett, hogy a népdalokat a kulturális örökség „érinthetetlen”, pusztán megőrzésre szánt részének tartaná, az átköltés elterjedt népi gyakorlatához nyúlik vissza, hogy a dalszövegek az azt éneklők aktuális helyzetéről és jelen érzéseiről tudósítsanak.

Az elmúlt években a magyar médiában történt drasztikus változások és az egyre inkább központosító elvek alapján működő hazai információs politika idején a HÍRDALCSOKOR a népdalokra az alulról szerveződő „közösségi híradás” lehetőségeként tekint, amely különböző emberek és közösségek hangját erősíti fel és teszi hallhatóvá. Eközben kritikusan vizsgálja, hogy egyáltalán mi számít hírnek manapság, mely témák kapnak nyilvánosságot, főképp a klikkvadász újságírás korában.

A Kartali Asszonykórussal való együttműködés eredményeit az OFF-Biennále részeként egy kiállítás, egy kiadvány és köztéri performanszok formájában mutatják be az alkotók, a kórus közreműködésével. Az átköltött dalcsokorról a 2020 tavaszán megvalósult közös munka során egy Kartalon forgatott új videómunka készült, amelynek 2020. november 14-én volt online bemutatója az OFF szervezésében és amely egyúttal a 2021-re tervezett kiállítás részét is alkotja majd.


Akadálymentes helyszín. A bejárat szélessége 90 cm.


Sajnos, a május végére tervezett köztéri performanszokat a Kartali Asszonykórussal és a Varsányi Szirénekkel a járványügyi helyzet és a gyülekezési jog tisztázatlansága miatt el kellett halasztanunk és 2021. szeptember elején, a PLACCC Fesztivállal együttműködésben fogjuk bemutatni. Részletek hamarosan!

Részt vevő művészek: Alicja Rogalska

Részt vevő kurátorok: Erdődi Katalin

Népzenei tanácsadó, alkotótárs: Annus Réka  

Közreműködők: Kartali Asszonykórus / Balatoni Istvánné Lapu Erzsébet, Bereczki Tiborné Sápi Piroska, Deák Mihályné Lados Margit, Kozjár Bernadett, Kozjár Pálné Bangó Mária, Radics Annamária, Sebők Lászlóné Homok Mária, Serfőzőné Kollár Piroska, Szelei Józsefné Tóth Éva, Szőke Istvánné Velikovszki Erzsébet, Varga Veronika, Zsigri Zsanett / Kórusvezető: Volter Domonkos 

Támogatók: Adam Mickiewicz Intézet, Osztrák Kulturális Fórum, Budapest, Osztrák Szövetségi Művészetért, Kultúráért, Közszolgálatért és Sportért Felelős Minisztérium

Az OFF-Biennále Budapest és az Art At Work Egyesület (Bécs) koprodukciója.

Időpont 04.23 - 05.30

Záró hétvége, hosszabb nyitvatartással / Closing weekend with longer opening hours:

Csütörtök-Péntek / Thursday-Friday: 14.00-19.00

Szombat-Vasárnap / Saturday-Sunday: 12.00-19.00

Vasárnap 17 órától Erdődi Katalin kurátor és Annus Réka népdalénekes záró tárlatvezetést tartanak (szabadtéren, a kiállítótér előtt), regisztráció: hirdalcsokor@gmail.com! / On Sunday from 5pm finissage guided tour with curator Katalin Erdődi and folk singer Réka Annus. Open-air event, in front of the exhibition space, please register at hirdalcsokor@gmail.com!